uludag sozluk ortacag da bulunmuş olsaydı sozlukte en çok tartışılacak konulardan birisi olacak olan konu.
dinciler çıkıp, "dünya öküzün boynuzları üzerinde." derdi. daha az dinciler(o zamanlar ateist filan yok pek) dünya yuvarlak derlerdi. tartışıp dururlardı.
Nedeni kütleçekimidir. Güneş Sistemi'ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, "gezegenimsi" diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de iç Güneş Sistemi'ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimlidir.
Dünyanın yuvarlaklığı çok eskiden beri biliniyordu. Ne var ki Batlamyus onu bir tepsiye benzeterek onu unutturmuştu. Halbuki bir kısım ayetlerde dünyanın yuvarlaklığına dikkat çekilmiş ve değinilmiştir. Naziat Suresi 30, ayetinde yer alan deha kelimesi dünyanın devekuşu yumurtasına benzer şekilde (elipsoid) düzenlendiğini göstermektedir. O geceyi gündüze, gündüzü de geceye sarar(Zümer 5. ayet) ayetinde sarar manası verilen kelimenin ayetteki ifadesi yükevvirudur. Bu kelime baş gibi yuvarlak bir cisme sarık gibi herhangi bir nesneyi dolayarak sarmak manasına gelmekte, buradan dünyanın yuvarlak olduğu sonucuna varılmaktadır. *
bir malzeme/maddenin en kararlı hali küresel haldir. Bu nedenle dünya yuvarlaktır. Örneğin; elinizdeki cep telefonu bile küresel olmak istiyor ancak yeterli enerjiyi bulamadığı için küresel olamıyor.
bir başka örnek, bir şeyi yaktığınız zaman genelde ovalleşir. bunun nedeni yeterli enerjiyi bularak küreselleşme isteğidir.
dünya da oluşurken uzaydan ve güneşten yeterli enerjiyi toplayarak maddenin en kararlı hali olan küresel forma kavuşmuştur.
Dünyanın yuvarlak olduğunun söylenmesi, galileye kadar Aristo tarafından zaten dile getirilmişti. ama ekseriyetle fikrin savunulmasının ilahi bir dayanağı vardı.
Kilisenin öğretisi olan skolastik düşünce incili temel alıyordu. haliyle.. Zira incilDE;
işte Kudüs şehri ve burasını yeryüzündeki bütün ülkelerin ve ulusların ortasına yerleştirdim. şeklinde bir ayet var. O halde dünyanın yuvarlak olduğunu söylemek tamamen dine karşı olmak demekti. Bu yüzden dönemler boyunca okyanus ötesi keşif ve ticaret yapmak, dünya düz olduğu genel kabulünden sebep riskli görülürdü. Hatta, bir nokta sonra düz olduğundan dünya, yolun sonuna gelindiğine bölüm sonu canavarı misali canavarlar olduğu veya yolun sonunun boşluğa akan uçurumlardan ibaret olduğu söylenceleri vardı.
dünya aslında yuvarlak değildir, düzdür. bilim adamları lobisi kutsalları yıkmak için farklı açılardan photoshoplarla resimler çekerek dünyayı yuvarlak yaparlar.
Dünya'nın üzerindeki topografik oluşumlar ve kendi ekseni etrafındaki eksantrik hareketi nedeniyle düzgün bir geometrisi yoktur. Geoibs bir biçimdedir, fakat ekvatordaki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu kutuplarından basık özel küresel geometrik şekil geoit (Latince, Eski Yunanca Geo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır.
yalan haber. bizzat iki kere dolaştım, hep başka bir yere çıktım. nereye gidersen git balta girmemiş bir ormanda buluyorsun kendini. bulduğum yeni adaları bilim dünyasına faksladım. hadi ordan dediler. ben de onlara hassiktir çektim.
o değil de madem dünya yuvarlak, salın bir uçağı doğudan batıya verin coşkuyu. yani canlı yayını. bakalım başladığı yere geri gelecek mi. kandırıkçı ipneler sizi. yer mi olum Anadolu çocuğu.