Allah kuranda farklı yerlerde sizin saymakta olduğunuz şu kadar gün der fakat bunun bir gün olduğunu söyler. Bazen bin der, bazen yüzbin der. Yani gün kavramını kişiye has anlatır.
Aynen zamanın farklı hız içinde olanlar için farklı akacağı gibi.
Ve dinsiz kitapsız bir arkadaş demiş ki evren yaratılırken gün olmayan bir zamana gün denmiş. Sevgili arkadaşım zamandan bahsediliyor orada. Dünyanın kendi çevresi etrafında bir turundan değil. muhattap da biz olduğumuz için ve henüz rolex icad edilmediği için gün denilen 24 saat üzerinden anlatıyor Allah doğal olarak. Mesela jüpiterde 24 saat geçirip dünyaya dönse idik dünyada geçen süre 24 saat değil daha kısa olacaktı. Bunun sebebi ise jüpiterin hızının farklı olması.
Yani demem o ki bizi imtihan eden, varlığını anlamamız için çevremize bakıp düşünmemiz yeterli olan Allah öyle bir anlatımda bulunmuş ki irdelendiğinde müthiş bir bilimsel gerçek çıkarken varlığını anlamak için dünyadaki düzeni görmüş olmakla yetinmeyen kibirliler ise Allah burda ne anlatmış diye büyükleniyorlar ve imtihanı asıl olarak bilgisizlikten değil kibirden kaybediyorlar.
Bize düşen anlayamadığımız yerde anlamaya çalışmak çünkü en kolay anladığımız yerlerde Allah iyilik yapmayı, anneye babaya iyi davranmayı, fakirlere zorda olanlara yardım etmeyi, insanların açıklarını aramamayı, kimseye zulmetmemeyi, inanan yada inanmayan herkesin hakkı olduğunu, insanları sömürmemeyi, yalan söylememeyi, kimseyi aldatmamayı, dünya üzerinde kibirli dolaşmamayı emrediyor.
Mevzuyu Biraz okudum. Anladığım kadarıyla bunun hikmeti (bize yönelik mesajı) sabır ve mücadele. Sabrı olanlar, arzu edenler ve gerçekten merak edenler aşağıdaki linke göz atabilirler. Detaylı ve bol tafsilatlı.
ol deyince olmuş mu? olmuş. demekki oluyor. ol deyince olması anında olması anlamına gelmeyebilir. bunun nedeni bizim bilimsel olarak yorumladığımız durumlara ve süreçlere göre olmasıdır. oluşum da evrelerden oluşur. tıpkı dağların oluşumu gibi.
gün ise göreceli bir kavramdır tıpkı zaman gibi. dünya için bir gün 24 saat iken jupiter için 9 küsür saat, satürn için 10 küsür saattir. onların bir günü bizimkinin yarısından az. ama onların güneş etrafında tam turu yani bir yılı dünyanın 10 katı zaman alıyor.
zaman görecelidir. gün dendi diye(ki bunun dünya günü olmadığı bir (zamanının bilemediğimiz birer)evre olduğu, islami kaynaklarca açıklanmıştır) aklınıza dünyanın günü gelmesin.
burada 6 gün derken aşama olarak bahsediyor aynı mesele herhangi bir şeyi dilediğimizde de oluyor. dünya hayatından bahsedersek herhangi bir ağaç birden olduğu yerde bitmez değil mi ama ahiret hayatı için düşünürsek ol deyince olması esas mevzu oluyor.
ayrıca eğer allah her şeyi ol deyince yaratsa idi bu süreçte meydana gelen diğer güzellikler ve değişimler gözlenemezdi ki o zaman bunlar bize daha sıradan gelirdi.
istedi oldu diyorlar ya. çıldırmamak elde değil. 4 milyar yaşında dünya delimisiniz arkadaş. allah ol deyince olur çünkü onun için zaman kavramı yoktur. zaman evren için geçerlidir.
edit: gün 24 saat değildir. dünya ilk oluşmaya başladığında 10 ile 18 saat arasıydı. 24 saate takılmayın.
Azıcık bilim takip etseydin, ne biliyim film falan izleseydin şu konu hakkında azıcık kafa yorsaydın bu konuya balıklama atlamazdın.
Şöyleki;
Elimizdeki matematiksel veriler ve son dönemlerde bizzat yapılan deneyler hızlı cisimlerin zamanlarının yavaş cisimlerin zamanına göre daha yavaş aktığını gösteriyor. mesela saatlerini birlikte aynı zamana kurmuş olan iki kişiden biri yerinde kalsa öteki ışık hızına yakın bir hızda bir süre yolculuk yapıp geri dönse ve saatlerini karşılaştırsalar hızlı olanın saatinin bekleyenin saatine göre geri kaldığını göreceklerdi.
Bunun sebebi saatlerin bozukluğu değil zamanın göreceli olmasıdır. Saatin geri kalmasından ziyade hızlı olan, geçen zamanı hiçbir değişiklik hissetmeden yavaş bir şekilde yaşarken bekleyen kişi de hareket halindekine oranla daha zamanı hızlı yaşar.
Mesela hızlı olan için 1 saat geçmişken yavaş olan için belki de 3 5 yıl geçmiştir. Bu bir hipotez yada teori değil, deneye, gözleme ve matematiksel hesaplamalara dayalı kanıtlanmış bir doğa kanunudur.
Konumuza dönecek olursak;
Big bang anında öyle müthiş bir hızla evren bir noktadan dışa doğru genleşmiştir ki hesaplamalar şaşmıştır ki bilim, en mantıklısı enflasyon teorisi olan birçok teoriler ortaya koymak zorunda kalmış ve arayışlar devam etmektedir. Bahsedilen hız ışık hızına en en en yakın hızdır. Zaten ışık hızı kesin bir hız değil aşılamayacak olan hızdır. Big bang noktasında patlayan madde içinde tüm kainatı bir zip dosyası gibi sıkıştırılmış halde taşıyan sonsuz ağırlıkta, yoğunlukta ve ısıda; dolayısıyla sonsuz enerji taşıyan bir madde idi. işte o patlama ve evren olağan döngüsüne ulaşıncaya kadar ki geçen sürede ulaşılan hız evrende gelmiş geçmiş ulaşılan en büyük hızdı.
Dolayısıyla evrenin yaratılışındaki 6 gün, bilimsel olarak da normal bir 6 gün değildir. Normal döngü ile sayacağımız kısacık 6 günü o anda yaşasaydık 6 günde milyarlarca yılı yaşamış olurduk.
Zaten kuranda birçok ayette zamanının farklı farklı olduğunu söylemektedir.
Bilgisizliğinizle islamı bilim üzerinden vurmaya çalışırken bilimle vuruluyorsunuz ondan sonra da birileri din ile bilim bağlantısı dedik mi kızıyor. Abicim siz birşeyler arasında bağlantı kurmak konusunda ekstra kabiliyetsizseniz biz ne yapabiliriz.
Bir beyin ancak bu kadar hor kullanılabilir. Mal inanmadığı şeyi açığını arıyor.
Neymiş dünyanın yaratılması neden 6 gün sürmüş? Dünyanın bir yaratıcı tarafından yaratıldığını kabul ediyor ama neden o kadar sürmüş de ol dese olmuyo muymuş?
istese herşeyi aynı anda yaratabilirdi mal herif. Demek ki senin bilmediğin ama onun vakıf olduğu bir şey var.