2010 yılı araştırmalarında beğenilmeyen iran'ın orta sıralardan 3, suudi arabistan'ın bile 2 üniversite sokabildiği listeye türkiye'den sadece 1 üniversite'nin son sıralardan girmesi* durumuna vakıf olduğumuz listedir.
bizim bu durumumuzu istanbul'un fethi'ndeki bizans'ın durumuna benzetiyorum. Hani derler ya fatih sultan mehmet fetih için topları dökerken, bizans sarayında meleklerin cinsiyeti ne tartışması yapılırdı diye. Bizde de durum aynı.
insanlar eğitim kurumlarına öğrenci sokmaya çalışırken, biz "başı açık mı, kapalı mı? başı açıkalrı sokmayın laiklil elden gitti" yada yeni açılan üniversitenin adı neden zübeyde hanım değil derdine düşmüşüz. medeniyeti hala kıyafette aramaya devam edelim.
türkiye'den yalnızca bir üniversite olması rezilliktir, kabul. ama islam dinine mensup olup da bilimsel çalışmalar yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi. ulan ben evrimi kabul etmeyen biyoloji öğretmeni bile gördüm, sen ne türbanından bahsediyorsun hafız?
türklerin beğenmediği pis araplardan ve kaka perslerden daha kötü durumda olduğunu kanıtlayan sıralamadır.
biz hala üniversitelere istediği gibi girme özgürlüğünü veremeyelim insanlarımıza.hala siyasi görüşlerine göre atama yapmaya devam edelim.bir dahaki sene bir üniversitemizi bile sokamayacağımız sıralama olsun sonra bu.
sadece ülke ekonomisiyle alakalı olmayıp, üniversite hocalarının "devletime, üniversiteme, öğrencilerime nasıl faydalı olabilirim, bunun için ne yapmalıyım" diye düşünmek yerine aralarında absürd denecek tarzda bir rekabete girip birbirlerinin ayaklarını kaydırmakla uğraşmalarından dolayı türkiye'nin içinde bulunmadığı liste. adam gibi hoca yok. bu bir gerçek. gerçi artık hocanın kalitesine bakan mı kaldı. her şey siyaset, para, akraba. bu bizden, bu değil. böyle devam...
eğitim alma hakkı sosyal bir devlette yaşayan her insanın sahip olduğu bir haktır. bu hakkın açılımında da türbanlı ya da türbansız diye bir tanımlama yapıldığını sanmıyorum. hele bu demokratik takılan sözde laik kesimi anlamak için çaba hiç sarfetmiyorum. çünkü bahsi geçen sıfatlar özgürlüğü temsil eder. ancak bu sözde demokratik ibikler insanların beyninin içi yerine beyinlerini örten kafatası ve örtü ile ilgileniyorlar.
ulan amerika uyuz olduğu tüm zencilerle her yıl olimpiyatlarda altın madalyaları silip süpürüyorlar. işine yarayanın dini, diyaneti, şekli, şemali ne olursa olsun işine geldiği gibi kullanıyorlar. adamlar 'beyin olsun da gerisi mühim değil' havasındalar. sen hasbam hala türbana, namaza, niyaza tak. ulan sen takmamakta özgürsen o da takmakta özgür. bırak türbanı mürbanı da işine bak. o örümcek beyinden kurtul da şu üniversite sıralamasına iki tane daha sokalım diyecem de hayal tabi sadece..
sol görüşe yatkın yurdum sözlükçüsünün nereye bok atacağını şaşırtan(yukarda örnekleri gözüktüğü üzre) ve üniversitelerin ilim yapılan yerler değil de, seks yapılan, alkol,uyuşturu içilen(üniversitenin içinde değil tabi mal) sabahlara kadar gezip eğlenilen ortamlara çevrilmesi de bunda etkilidir. millet okumaya değil, ülkesine faydali bir birey olmaya değil birbirlerini sikmeye geliyor lan üniversiteye artık.
istanbul üniversiteliyim, gururluyum ama bu başarının arkasında birisi var. tahmin ettiğiniz gibi orhan pamuk. adam nobel' i almasaydı acaba istanbul üniversitesi bu başarıyı yakalayabilir miydi?
not: orhan pamuk hayranı değilim ama adamın hakkını vermek zorundayız.
birileri çıkıp hâlâ "hukukçuların yönettiği ülke..." diye bikbik etmekteler.
oysa...
bugün siyasî iktidarın başındaki kişi marmara üniversitesi mezunu...
hani, her ramazan ayında "öğrenciler"inin kantin, kafeterya, büfe v.s. bastıkları...
hani, mezunlarının edirne'den ötede lise mezunu kabûl edildiği "üniversite"...
Her yıl milyonlarca öğrenci sınavlara girmek için kendini heba ediyor. Öğrencilerin en verimli çağları daha çocukluktan itibaren yarış atı gibi yetiştirilmeleri nedeniyle bir hiç uğruna boşa gidiyor. Üniversitelere suç atmamak gerek. En başta ana okullarını, sonra da ilköğretim okullarını sorgulamalıyız.Çocuğun hangi yönde yetenekli olduğunu, zeka seviyesinin hangi mesleğe uygun olduğunu seçmek, çocuğa ona göre bir gelecek çizmek başta ilköğretim öğretmenlerinin görevleri. Ama biz de nasıl bu sistem ? daha birinci sınıftaki çocuğa sırf öğretmenin kendi egosunu tatmin etmek için, benim sınıfım daha önce okumaya geçti diyebilmek için apar topar okumaya geçiriliyorlar. Araştırmaya yöneltmek için her gün saatler alacak ödevler veriyorlar ki bunların çoğunu da veliler yapıyor, yavrum düşük not alıp okuldan soğumasın, şevki kırılmasın diye. Ortaokula geçer dersaneye başlar,liseye geçer dersaneye başlar. En güzel yılları matematik netlerini hesaplamakla geçer. Doktor olacak adama da, tarih okuyacak adama da biyoloji sorup durdular üniversite sınavlarında. Dersin mantığını anlamadan, hocam bunlar bizim ne işimize yaracak gerçek hayatta diye sora sora üniversiteye gönderdiler öğrencileri. Şimdi bu öğrenci neyi araştırsın, hocalarından ne beklesin ? Tamam biliyorum üniversitenin dünya sıralamasında ilk 500e girmesi, yapılan araştırmalara,tezlere, alınan patentlere bağlı. Ama orda öğrenciler de bunları yapabilecek kapasitede yetiştiriliyor. Öğrenci yılladır ilgisinin farkında, neye yoğunlaşması gerektiğini biliyor. Ortalamam yüksek olsun, yok bu soru tarzını ezeberleyim çıkarsa kaçırmam mantığıyla gelmemiş. Malesef bizim ülkemizde en önemli eğitim kurumu hala üniversite olarak görülüyor. Sırf güzel bir üniversite de olmak için alakasız bölümler tercih ediliyor. Bizim üniversiteler ilk 100 de olsa ne olcak ki ? Onu kaldırabilecek öğrenci profili yüzde kaçı oluşturuyor türkiye de ? işin temeline inmek gerek birazda, taa ana okulundan başlamak gerek.
harran üniversiesi diyorum ben. ibonun kulakları çınlasın. urfada üniversite varda bizmi okumadık diyor. dünyanın en köklü üniversitelerinden biridir. bence listede başı çekmeyi hak ediyor.
Kıyafet ya da düşünce özgürlüğüyle alakalı olsa iran üniversitesinin ne işi var o listede dediğim durumdur. Siz eğitim adına ne reformlar yapabilirizi bırakın, mühendisliklerde hala 1960 lı yılların yöntemleri anlatılmak zorunda olsun, ama siz bırakın bunu çıkın ağlayın iki oy toplamak için yok türbanla benim kardeşim giremiyo, yok imam hatipli kardeşim üniversitelere giremiyo diye.