Her şey bir kulübenin çatısındaki güvercin evinin bulanık görüntüsüyle başladı. dünyada var olan en eski fotoğraf nicéphore niépce (emekli ordu subayı) tarafından 1827 yılının bir yaz günü çekildi. fotoğrafına haliograph (güneş çizimi) adını vermişti.
ilk fotoğrafların Çinli filozof Mo Ti, Yunan matematikçi Aristo ve Öklid tarafından M.Ö. dört ya da beşinci yüzyılda çekildiği düşünülüyor. Bugün bilinen anlamda kalıcı fotoğrafınsa Fransız mucit Nicéphore Niépce tarafından keşfedildiği biliniyor.
Dünyada bilinen ilk fotoğraf olan Niépcein ilk fotoğrafı 1825 yılında kayda alınmıştı. Ancak fotoğraf günümüze kadar gelemedi. ilk doğa fotoğrafı olarak düşünülen 1826 yılında yine Niépce tarafından çekilmiş fotoğraf View from the Window at Le Gras hemen üstte yer alıyor.
Louis Daguerrenin Boulevard du Temple isimli fotoğrafı da insanların ilk fotoğraflandığı poz olarak tarihe geçti. 1838 Parisinde çekilen fotoğraf on dakikanın üstünde pozlama süresi nedeniyle kalabalık caddede sadece iki kişiyi görüntüleyebildi. Daguerre bu fotoğraf için kendi ismini vererek, daguerreotype fotoğrafın yaratıcısı oldu.
1938′te gördüğümüz Parisin bugünkü görünümünü Google Street View kameralarından görebiliyoruz.
1839 yılına gelindiğinde ilk insan portresi fotoğraflandı. Robert Corneliusun yine daguerreotype formatıyla çekilmiş fotoğrafı, ilk ışıklı fotoğraf olarak da tarihe geçti.
1861 yılında ilk renkli fotoğraf iskoç fizikçi James Clerk Maxwell tarafından çekildi.
çekimi için bol ekipman ve eleman gerektiren fotoğraftır, gerçi pinhole şeyisi düşünülünce acaba böyle yapılan çizimlere fotoğraf diyebilirmiyiz bunu bilmiyorum.