öncelikle bilgileri verelim de hangi konudan bahsettiğimiz anlaşılsın!
üfürmede çığır açmış rte bu konuda ne demiş!
(bkz: rte nin kuru sıkı atması)
-- alıntı ---
inşaat ve işletme ihale bedeli toplamı 26.1 milyar euro (kdv dahil) olan projenin ilk etabı 70-90 milyon yolcu kapasiteli olacak. tüm etaplar tamamlandığında 150 milyon kapasiteyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.
-- alıntı --- http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26570163.asp
ooo iyi güzel göğsümüz kabardı!
peki ne zaman olacak bu iş?
ooo bi bakıyoruz ki mahkeme çed nedeniyle bu projeyi durdurmuş!
yandaşlığı ile nam salmış fatih altaylı bile dayanamamış sormuş?
ulan memlekette mahkemeyi kim takar? işlerine geldiğinden susuyorlar yoksa "havalaanı lobisi" diye bir şeyler uydurur gürlerler diye! neden işlerine geldiği bu yazıda! http://www.haberturk.com/...eme-karari-sevindirmistir
zaten kanun umurlarında olsaydı aykut erdoğdu'nun açıkladığı bu aykırılıklar olmazdı!
ayrıca ihale şeffaf olurdu!
(anayasanın 44. 45. maddeleri ve toprak koruma ve arazi kullanma kanunu) http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23631879.asp
neyse konumuz bu değil!
olsun her halükarda inşaat bir yıl ileri atmış durumda!
son habere göre de 90 + 90 milyon şeklinde 180 milyon yolcu kapasiteli olarak planlanmış.
haziran 2014 tarihli habere göre 2018 yılsonunda tamamlanacakmış. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26669639.asp
bu finansman nasıl mı sağlandı? ak patronlardan dinleyelim.
--- alıntı ---
ihaleyi kazanan konsorsiyumun otaklarından kalyon grubunun lideri cem kalyoncu: havalimanı ihalesini kazanan firmalardan oluşan konsorsiyumun gerekli parayı nasıl bulacağı kendisine sorulduğunda "böyle bir şeyi finanse etmek hiç problem değil." diyor.
--- alıntı --- http://www.odatv.com/n.ph...i-krizi-yazdi--2208131200
--- alıntı ----
ihaleyi kazanan grup için en önemli eşik ihalenin finansmanı olarak gösterilse de nihat özdemir bunun aslında en kolay kısım olduğu görüşünde. özdemir nedenini şöyle açıklıyor: ilk etapta 7.3 milyar euro civarındaki kısım için finansman gerekiyor. bunun yüzde 20sini özkaynaklardan karşılayacağız. kalan yaklaşık 6 milyar euro için finansman bulmakta zorlanmayız çünkü 6,3 milyar euroluk bir hazine garantisi var.
nihat özdemir finansman konusunda öylesine rahat ki, bu içinde hazine garantisinin olduğu, hayatımda yaptığım en rahat finansman bulabileceğimiz ihale oldu. ihalesini aldığımız bedaş ve akdeniz elektrik ihalesi için para bulmak bundan bin kat daha zor.orada krediyi bize veriyorlar, burada ise hazine garantisi var dedi.
--- alıntı ---- http://hurarsiv.hurriyet....tnews.aspx?DocID=23253867
peki devlet ak patronlara ne vaat etmiş?
--- alıntı ---
belirtmekte fayda var, 25 yıl çok uzun bir süre ve gelirlerin tümünü kestirmek güç. ancak ihaleyi kazanan grubunun, yolcu servis gelirlerinin yanı sıra, köprü, konma, konaklama, kira, arazi tahsisi, yer tahsisi, baz istasyonu, airport city, genel havacılık gelirleri, reklam gelirleri, aydınlatma, emniyet tedbirleri, follow-me gelirleri, kontuar, cıp, otopark, uçuş bilgi telefon, film çekme, emanet odası, akaryakıt ikmal imtiyaz, muayenetedavi, otel, toplantı salonu, kargo ve yer hizmetlerinden de gelir elde edebileceğini söyleyebiliriz.
--- alıntı --- http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23255197.asp
--- alıntı ---
chp genel başkan yardımcısı faik öztrak: bu gün devletin tespit ettiği ayakbastı parasının 15 euro olduğunu, buna karşın yolcu başına 20 euro'luk tarifenin 25 yıllık işletme süresince ihaleyi alan firmaya taahhüt edildiğini, ayrıca firmaya "asgari yolcu sayısı garantisi" de verildiğini ve "eğer yolcu sayısı sana garanti ettiğim sayının altına düşerse aradaki farkı ben hazine'den öderim" denildiğini belirterek, "yap işlet devret modelinde bu gelir şirkete bırakılıyor. onun yerine şirket devlete kira ödüyor" dedi.
öztrak, devletin alacağı ayakbastı parasını şirkete bıraktığını ama "cebimden tek kuruş çıkmadı" diye övündüğünü belirterek, "allah'tan korkmak lazım. ayıptır. 25 yıl boyunca bu memleketin kasasına girecek parayı müteahhitlere bıraktığını neden gizliyorsun? dedi.
diğer taraftan istanbul'a 3. havalimanı işini yapacak müteahhitlere "atatürk havalimanını kapatma" sözünün de verildiğini, böylece bu gelirden de vazgeçildiğini belirten öztrak, firmaların işi becerememesi durumunda aldıkları borcun da devlet tarafından garantiye alındığını söyledi. garantilerin bununla da kalmadığını, ihale koşullarına göre müteahhidin kendi cebinden yapması gereken harcamaların da, başarısızlık halinde hazine kasasından geri ödenmesinin taahhüt edildiğini belirtti.
--- alıntı --- http://www.haberler.com/c...ni-yumruk-4616458-haberi/
neyse konumuz bu projenin riskinin devlette karının yandaşta olması değil!
istanbul'a 3. havaalanı yapılması projesi büyük bir proje.
her ne kadar devlet eliyle yandaşlar zengin edilse de
böyle bir proje yapılmayıp atatürk havaalanının (ya da çevredeki askeri havaalanlarının) kapasitesi genişletilerek ihtiyaç giderilebilecek olsa da
böyle bir projede çevreye daha duyarlı olunabilecek olsa (isteyenler bakabilir http://t24.com.tr/yazarla...ile-dususe-geciyoruz,9460 )
güvenlik riskleri taşısa da (bölge, senenin 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu. göç zamanlarında haftada yaklaşık 50 bin leylek bu bölgeden geçmekte. bunlar kaza riskini artıran unsurlar. http://t24.com.tr/yazarla...ile-dususe-geciyoruz,9460 )
ortak akıl yürütülmeyip "yaptım oldu" mantığında yapılacak olsa da
büyük proje.
peki hakikaten dünyanın en büyük havaalanı projesi mi?
projenin ilk etabı tamamlandığında 90 milyon yolculık kapasite halihazırda 94 milyon yolcusu olan atlanta havaalanını geçemiyor!
ki 2015 yılında atlantanın kapasitesi 121 milyon yolcuya çıkarılacakmış! http://en.wikipedia.org/w...nta_International_Airport
projenin sonunda 180 milyon yolcu kapasitesi öngörülmüş!
aa bakıyoruz dubaiden el maktum dubai eyes dediği havalaanının kapasitesi 120 milyon yolcuya göre hesaplanmış ve 6-8 yıl içinde kapasite 200 milyon yolcuya çıkarılacakmış!
çin beijing daxing ınternational airport 75 milyon yolcu kapasitesi ile 2018 de açılacakmış.
yıllar içinde 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşması planlanıyormuş! http://en.wikipedia.org/w...ing_International_Airport
tüüü yaa oldu mu şimdi!
ama biz dünyanın en büyüğü olacaktık!
gıcık dubai lobisi nolacak!
neyse olmadı biz de avrupanın en büyüğü diye caka satarız!
tabi o zamana kadar bizi geçen başka havaalanı olmazsa!
sözün özü: büyük proje yukarıda bahsettiğim olumsuzluklara rağmen önemli bir projedir.
dünyanın en büyük projeleri içinde adının geçmesi bile gurur vesilesidir.
mesele ülkeye hizmetse dünyanın en büyüğü ezikliğini yaşamanın gereği yoktur!
önemli olan en büyüğü yapmak değil, karlı-çevreci-insancıl-istihdam öncelikli-ülke menfaatlerini üstte tutan kriterleri içerisinde optimal bir yöntem belirlemektir!
en büyüğünün derdinde düşmek ortadoğuya (rusyada buna dahil edilebilir) has bir görgüsüzlüktür!
(bkz: ak görgüsüzlüğü)
***
son bi soru: londrada 5 büyük havaalanı var! pekine yeni büyük havaalanları yapılıyor.
istanbula 3.sü yapılacak iyi güzel hoş da atatürk havaalanından niye vazgeçiliyor?
cem yılmaz deyimiyle burda yapılmışı var!