bugün

içinde türkiye'nin de olması sakat bir durumdur. çünkü diğerlerinde en azından üretim var ve bir denge sağlayabiliyorlar. bizde üretim gittikçe geriliyor. sıcak parayla ayakta duruyoruz. bu para akışı kesilirse, ki uzmanlara göre yakındır, o zaman yarra yering.
efendim borç ülke için çok önemli bir yerde değildir aslında. istersen ödemeyebilirsin. hiçbir şekilde sikinde olmasa bile sana zarar vermiyor. sadece bir dahakine aynı kaynaktan borç alma şansını azaltıyorsun o kadar.
not: bunu bir taraf olarak yazmıyorum.
Kaynak sozcuymus.okumaya gerek yok.
Ak partili olmamama rağmen benim bile güldüğüm, sinirimi de zıplatan haber.

Olm borcun büyüklüğü falan pek bir şeyi göstermez. O borçları ödeyebilme kapasitesi belli eder ekonominin ne halde olduğunu. Cari açıktır, özel borçtur, boktur püsürdür. Öncelikle Ben bu haberi yapanların konçertosunu sikeyim arkadaş.

Ha, burdan ekonomimiz iyi anlamı da çıkmasın. Benzin uçmuş, zamlar üst üste geliyor, sıcak para üzerinden dönen ekonomi bizi nereye götürecek merak ediyorum. Çayımı çekirdeğimi aldım hayretle izliyorum.
2009 yılının tahmini verileriyle çürütülmeye çalışılan veridir.

en azından imf ye borç bitince borçsuz kaldık diye düşünmeseler, ulu recep bitirdi her şeyi demeseler olacak.

neyse ilk beşe girmiş olmak, faiz lobisinin işidir. bir kısım medya yazmaktadır bunu, ayrıca karetta karettalar a da düşman olan bu faiz lobisi.... biz çok iyi biliriz.

reyhanlı katliamını unutmadık.

not: Reyhanlı katliamının faillerinden midir yoksa faiz lobisinin çalışanı mı bilemedim ama birilerinin çok zoruna gitmiş. yoksa onlar karetta katili mi?
(bkz: neye göre kime göre)
komşun yunanistan daha yeni borç bataklığında boğuluyordu ve halen bu bataklıktan çıkmayı çabalıyorlar. burda sözde iki ağaç yüzünden millet sokaklara dökülürken orda ekmek için millet birbirini sikiyordu, bunları hatırlamazsınız, değil mi? yunanistan listenin neresinde ha?
başbakanımız borcumuz yok dediyse yoktur. Zaten artık imfye borç verebilecek kadar güçlendi ekonomimiz. Türkiye artık bir süper güç(!).
dünyanın en borçlu ülkesi manşetiyle girip, gelişmekte olan ülkeler klasmanındaki ilk 5 ten bahseden komik haber. akıl daneleri haberi dikkatli okuyun. sözcünün provokavatif haberinden gaz almayın.

dünyanın en borçlu 5 ülkesi gelişmiş ülkelerdir. birinci sırada abd olmak üzere. ayrıca dış borcun çokluğu değil borcu kimin aldığı, özel sektör mü kamu mu?, ayrıca borcun vadesi de önemlidir. ayrıcana bizim milyarderlerin isviçredeki hesaplarından kendi kendilerini borçlandırma vakalarını da unutmamak gerek.

sonuç; istatistik ile yalan söylemek kolaydır ve şapşalları aldatmak daha da kolaydır.

bu borcun dış borç olduğunu varsayarsak;

http://en.wikipedia.org/w...ountries_by_external_debt istatistiği de budur.
amerikanın en fazla borcu olduğunu bilmeyen dangalak sözü. borçsuz iş olmaz hiç mi ticaret yapmadınız ticaret bisiklet gibidir gidersen batmassın borç her zaman olur. ayrıca bu borçlanma oranı özel sektörde, devlete ait değil.
"aaaaa olur mu adam imf ye borç vermeye başlamış hüloooğğğ" şeklinde tepkilere maruz kalabilecek istatistiksel bilgidir. doğrudur.
sözcü siyasi anlamda sol görüşlü insanlara hitap eden güzide bir gazetemiz. yaptığı haberde de ülkemiz en borçlu 5 ülkeden biri. şimdi sorulması gereken soru şu; acaba siyasi anlamda sol görüşlü bir parti aynı şartlarda ülkeyi yönetiyor olsaydı; sözcü böyle bir haber yapar mıydı. kesinlikle yapmazdı. ama o zaman da bu tarz haberleri zaman, vakit gazeteleri yapardı. işte ülkem türkiye'nin parçalanmış zihniyetlerinden bir aymazlık daha.
bu husustaki bazı arkadaşların anlamadığı amerika gibi çin gibi ekonomilerin her zaman için borçlarına gösterebilecekleri bir şeyler var. amerika zaten gelişmiş bir ülke. çin ise sürekli "üreterek" büyüyen bir ülke. türkiye ise üretmeyen ama yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelere girmesi modasından faydalanan bir ülke. ve maalesef bu geçici bir durum. üretim ise kalıcı. sen üretiyor musun? yok... o zaman bir an önce üretmeye başla yoksa yabancı sermaye yeni bir trend tutturursa ilk sen ayvayı yiyeceksin. yoksa tabii ki borç sıkıntı değil... eğer ödeyebiliyorsan!
aselsanın %51 nin satıldığına balıklama atlayanların formunu korumaları için kaynağı malum gazete tarafından uydurulan haberdir. Önemli olan borcun olması değil o borcu ödeme gücüdür. Dar pencereden bakanlar için önerim ekonomik yönden en hızlı ilerleyen ülkeler listesinede bakmaları yararlarına olacaktır.
Gelişmiş ülkelerdeki krizin devam etmesi için dua eden beş ülke. Yoksa babayı tutacaklar.
1-abd 19 trilyon 643 milyar dolar
2-birleşik krallık 9.59 trilyon $
3-fransa 5.75 trilyon $
4-almanya 5.54 trilyon $
5-lüksemburg 3.47 trilyon $
https://en.wikipedia.org/...ountries_by_external_debt
(bkz: durduk yere 5200$ borçlanmak)
Bazi ülkelerin borç durumuna bakarak türkiye'nin borç açısından iyi durumda olduğu anlamina gelmez.

Türkiye kirilgan 5'linin içinde bir ekonomi.

Nedir bu kirilgan 5 li ve kimler vardir.

Brezilyalı, Hindistan, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye yi ifade eder.

Dolar rezevrleri düşük anlamina gelir. Borclarina ve diğer ülkelere görece.

Cok buyuk bir cari acik riski taşidigi manasina gelir.

Fed in politikalarindan en cok bu ulkeler etkilenir. Çünkü dolar rezevrleri düşük.

Herhangi bir küresel ekonomik krizde çökebilir manasina da gelir.

Kisacasi abd almanya gibi ülkelerin borçlarina bakarak bizim borcumuz az, ekonomi cok iyi gibi söylemler tutarsız kalıyor.

Almanya'nın bu borcu odeme imkani da var rezevrleri de var.
Yıllık uretim miktarları bile ortada. GSMH bakmak bile yeterli.

Bu ulklerin borclari odeyebilecek gucu varken bizim maalesef yoktur.

Felaket tellallığı değil bu. Vaziyet ortada.