"dünyadaki bütün savaşların kaynağı siyasi, hatta ekonomik nedenlerdir" şeklinde bir değişikliğe uğraması gereken önerme; zira din sadece kullanılır. **
anlamlı söz:
din neşter gibidir.
bir psikopatın eline geçerse can alır.
bir doktorun eline geçerse hayat kurtarır.
bütün kötülüklerin kaynağı cehalet ve toplumu cahil bırakmak için kullanılan dindir.
din denen şey yığınları kitlesel ve örgütlü olarak organize etmek için kullanılan en büyük yalandır. insanın kendinden daha büyük bir güç olduğuna inanma arzusu yaşama iç güdüsü gereğince ölümü kabul edemeyen, kendisine yedireyemen insan mahlukatı, bu dünyadan sonra başka bir dünya var gibi bir yalana inanarak rahatlamakta, telkin edilmektedir.
bir tanrının olmaması bir yaratıcı olmaması sorunu her koşulda inanda varoluş problemi yaratacaktır. bu sorun zorunlu olarak insanların özgür olma isteğiyle sonuçlanacaktır. özgürlük ise yığınları din yoluyla kontrol etmeye alışmış güç sahiplerinin işine gelmeyecektir.
ayrıca sosyal eşitsizliklerden müzdarip kiteleler bu dünyadan başka bir dünyada ilahi adaletin gerçekleşeceği sanrısıyla uyutulmak zorundadır.
bütün insanlık tarihi de din adına yapılan savaşlara sahne olmuştur. güç sahipleri kitleleri örgütlemek için dini kullanırlar. savaşların tamamı iktidar güç ve paylaşım savaşı iken görünürde dinidir.
bu yüzden söylenen en büyük yalandır.
richard dawkins de bu konunun kendince belgeselini yapmıştır.
(the root of all evil)
yanlıştır. tüm savaşların nedeni bonaporta'ın dediği gibi "para, para, para"dır. böyle düşünenler truva savaşının helen, birinci dünya savaşının kıytırık bir sırp yüzünden mi çıktı. bunlar son damlaydı o kadar.
din elbette en önemli sebeptir ama sömürgecilikten gelir.
hindistan seferleri
haçlı seferleri
amerika'nın keşfi ve hristiyanlaşması
ırak
afganistan
alsace-lorraine kömür yatakları
3 yıl savaşları (magna carta)
100 yıl savaşları
ve hepsinin ortak özelliği din gücünü kullanarak, iktidar olmaktır.
dünyadaki bütün savaşlar ifadesi belki oldukça iddialıdır ancak avrupa tarihi kısaca din savaşlarının tarihidir denilebilir. haçlı seferlerinin bizim coğrafyayı nasıl kökten değiştirdiğine hiç girmiyorum bile. Osmanlı-Safevî Savaşları ve öncesinde-sonrasında çıkan isyanlar temelde dini karakterlidir. gazneli karahanlı selçuklu savaşları hatta ve hatta tüm türk islam devletlerinde gaza ve cihat anlayışı ile yapılan savaşlar kendi içinde din adına yapılan savaşlardır.