Çocukluk çağı kanserleri tedavi edilebilen hastalıklardır. Buna rağmen, ne yazık ki, gelişmiş ülkelerde beş kanserli çocuktan dördü hayatını kaybedebilmektedir. Türkiye'de ise lösemi, çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın olan kanser türüdür ve her yıl yaklaşık 2000 çocuk, lösemi hastaları arasına katılmaktadır. 2020'de bu sayının yılda 3000'e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ne var ki, çocukluk çağı lösemisi Türkiye'de %70, LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi'nde %90lara varan oranlarda tedavi edilebilmektedir.
Sağlıklı ve düzenli beslenme, aktif yaşam ve çevresel kanser yapıcı maddelerden korunarak kansere yakalanma riski %35 oranında azaltılabilmektedir.
Neden Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü?
Her geçen gün, dünyada ve Türkiye'de hızla artmaya devam eden kanser vakaları, hali hazırda yapılan uyarılar ve bilinçlendirme çalışmalarının yeterli olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu yüzden bilinçlendirme faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülmesi, koruyucu önlemlerin artırılması ve çevremizdeki kanserojenlerle mücadele edilmesi gerekmektedir. Tükettiğimiz besinlerden cep telefonuna, radyasyondan, ağır kimyasallara kadar gündelik hayatta pek çok kanser yapıcı madde, yani kanserojen madde var.
LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, Türkiye'nin dört bir yanındaki binlerce lösemili çocuk ve ailesine maddi, manevi, psikolojik ve sosyal yardımlarda bulunmak için kurulmuş kamu yararına bir kuruluştur. Vakfımız, kanserle mücadele edenlere sağladığı yardımların yanı sıra, kanserle tanışmamış olanlarımıza da bu amansız hastalığın pençesine düşmemek için çeşitli kişi ve kurumlarla işbirliği içerisinde alınabilecek bireysel önlemlere dair bilgilendirici çalışmalar yürütmekte, kamuoyunun dikkatini bu soruna çekmeye çalışmaktadır.
Kanserin küresel bir sorun olması gerçeğinden hareketle, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyine Danışmanlık statüsündeki Vakfımız, dünyada çeşitli kurum ve kuruluşlarla da etkin işbirliği içinde çalışmaktadır.
LÖSEV, tüm dünyada 78 ülkeden 132 kuruluşun üyeliği ile faaliyet gösteren ICCCPO (Uluslararası Kanserli Çocuklar Ebeveyn Örgütleri Konfederasyonu) üyesi ve World Child Cancer (Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Vakfı) nın destekçisidir. Dünya kamuoyunun dikkatini çocuklarda kanser olgusuna çekmek, hızla artan çocukluk çağı lösemisi ve diğer kanser vakaları hakkında bilinçlendirmek, deneyimleri paylaşmak, ortak çözüm yolları üretmek ve kansere yol açan olası tehlikelere karşı uyarmak amacıyla tüm dünyada Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü etkinlikleri düzenlenmektedir.
Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü'nde Siz Ne Yapabilirsiniz?
Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyla Türkiye'de 22 Şubat 2010 tarihinde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir Siz de okulunuzda bu güne özel bir komite kurarak etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Geleceğin anne-babaları, eğitimcileri, liderleri, yasa koyucuları, medya mensupları ve sanatkarları olan çocuk ve gençlerimizin dikkatini kanser olgusuna çekmek, bilinçlendirmek, kansere karşı savaş açmalarını sağlamak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmelerini özendirmek amacıyla Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü etkinliklerini siz değerli okul yöneticileri ve eğitimcilerimiz onlara yönelik düzenleyebilir ya da öğrencilerin etkinlikleri kendilerinin düzenlemelerini sağlayabilirsiniz.
Okulunuzda düzenlenebilecek etkinlikler konusunda aşağıda bazı önerilere yer verilmiş olup, yapılabilecek çalışmaların bu aktivitelerle sınırlı olmadığını belirtmek isteriz. Tek etkinlikle de sınırlı kalınmayabilir.
Okulunuzun gazetecilik kulübü öğrencileri LÖSEV yetkilileri ile röportaj yapabilir ve bu röportajı, konuyla ilgili bir haberle birlikte okul gazetesi/dergisinde yayınlayabilirler.
Okulunuzda kanser, kanserojenler, beslenme, marketteki kanserojen gıdalar, sokaktaki kanserojen gıdalar vb. temalı şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf ve/veya karikatür yarışması düzenleyebilir, 22 Şubat'ta en başarılı yarışmacıları açıklayabilirsiniz ya da okulunuzda sergi düzenleyebilirsiniz.
Bir grup öğrenci kanser, kanserojenler, beslenme, marketteki kanserojen gıdalar, sokaktaki kanserojen gıdalar vb. konu ya da konularında araştırma yapıp diğer öğrencilere bir sunum yapabilir. Sunumun kamera kaydını LÖSEV ile paylaşabilirsiniz.
Kanser, kanserojenler, beslenme, marketteki kanserojen gıdalar, sokaktaki kanserojen gıdalar vb. konu ya da konularında uzman bir kişinin okulunuz öğrencilerine konuşma/sunum yapmasını sağlayabilirsiniz.
Öğrencileriniz ev yapımı sağlıklı ürünlerden oluşan (örneğin sandviçler, meyve vb.) bir kermes düzenleyebilir ve gelirini LÖSEV'e aktarabilir.
Okulunuz Ankara';da ise, birkaç öğrencinizle Türkiye'nin ilk ve tek LÖSEV Lösemili Çocuklar ilköğretim Okulu'na bir gezi planlayabilir ve LÖSEV'i daha yakından tanıyabilirsiniz. Okulunuz istanbul da ise çarşamba günü anaokulu öğrencilerimizin eğitim gördüğü Lösemili Çocuklar Çocukevini ziyaret edebilirsiniz.
Okulunuz öğrencilerinin önerilerini bize iletin: Kanser önlenebilir bir hastalıktır: Günümüz insanı temel kanserojenlerden nasıl korunabilir? Kansere karşı nasıl mücadele edilebilir?
Okulunuzda LÖSEV Ispanak Satış Standı açarak lösemili çocuklarımızın annelerinin ve tedavisi tamamlanıp iyileşmiş gençlerimizin el ürünlerinin öğrencilerinizle buluşturabilir, bu sayede Türkiye genelindeki lösemili çocuklarımız ve ailelerine sağladığımız ücretsiz hizmetlere katkıda bulunabilirsiniz.
Kamuoyunun da konuya ilgisini çekebilmek amacıyla, okulunuzda gerçekleştirilen etkinliğin ve Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü'nün öneminin duyurulmasında kullanabileceğiniz bir basın bülteni örneği bulacaksınız. Okulunuzun ve LÖSEV'in logosunu kullanmayı unutmamanızı hatırlatmak isteriz.