Dünya ile güneş arasındaki manyetik alan.
Dünya hem kendi hem de güneşin etrafında döndüğünde algılanmaz.
Küçükken güneşin bizi takip etmesi buna ornektir.
Gerci hala takip ediyor.
neden hissedemiyoruz?
dönüş hızında bir fark olsaydı emin ol fark ederdin, ama kendimizi bildik bileli aynı hızda dönüyor dünya, ha gök cisimlerinin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetinin yarattığı sürtünme ile bu hız zamanla değişecek ama bunun için önümüzde daha milyonlarca yıl var. dolayısı ile dünya her zaman aynı hızda döner ve hissedemeyiz,
bir de birbirimizi çekeriz, yer yüzü üzerinde duran bir insan dünyayı, dünya da insanı çeker, her şeyi de çeker, dünyanın muazzam kütlesi sebebi ile bu çekim çok büyüktür, yapıştık kaldık, dünyadan ayrı bir cisim değil, dünyanın bir parçası gibi hareket ederiz, ağaçlar, topraklar, okyanuslar, binalar da öyle, yani sonuç olarak Dünyanın kütlesinin yanında kütlesi ihmal edilen bizler, dönme etkisini bu büyük kütle farkından dolayı hissedemeyiz.
ve dünya çok da yüksek bir ses çıkarır dönerken, onu da duymayız mesela.
Bize hareket hissi veren sey hiz degil, ivmedir.
Hic sallanmadan saatte 800 km hizla giden bir ucakta da bu hizi algilayamayiz. Fren ya da hizlanmanin etkisi ile olusan ivme hissedilir.
Dunya donusunden kaynaklanan acisal momentum ile dunyanin merkezine olan yercekimi kuvveti dengelenmistir. Bu sebeple dondugumuzu hissetmeyiz. Ayni denge, dunya gunesin etrafinda donerken, hatta gunes sistemi galaksideki daha buyuk yildiz takiminin etrafinda donerken, hatta galaksimiz daha buyuk galaksinin etrafinda donerken de kurulmustur. Bunlarin hic birini hissetmeyiz.
sorunsal değildir. doğduktan sonraki ilk bir kaç saat içinde dünyanın dönüşünü algılarız ve dönüşündeki sesi duyarız. sonrasında duyarsızlaşma dediğimiz olay meydana gelir ve aynı sesi kesintisiz duyduğumuz için ayırt edemeyiz.