dünyanın adını kim koydu ne demek? ne adı? sorunsal olan bunu tartışan biri değil midir? böyle bir sorunsalda mı varmış hayret...
yani her dilde ayrıdır dünya. masaya masa diyoruz dünyaya dünya diyoruz. ingilizler table diyor world diyor.
bir deli kuyuya taş atmış ama kimse yememiş...
Etimolojik olarak "gün" sözcüğüyle aynı kökten gelen eski Türkçe 'kün' sözcüğü ve çoğunlukla Türkçe yer adı yapan "-iye" ekinin birleşip kalıplaşmasıyla da oluşmuş olabilir.
Dünya kadar işimizin olduğu şu dünyada, dünya isminin nereden geldiğini bilmek tüm dünyalıların en doğal hakkı olduğu kadar benimde aklımı kurcalayan sorulardan birkaçıdır.
bir gün erzurum'lu bir bağyan ,lalezar paşanın huzuruna destursuz girmiş...eşrafındaki adamlar bu densiz kadının, ulu paşaya yaptığı
saygısızlığa, kötekle karşılık verecek iken; o nur yüzlü paşa devreye girmiş hemen ve sormuş:
-ey bağyan, nedir bu atraksiyon, nedir bu celal?
bağyan cevap vermiş sinirlice:
- e be paşa zade; hani beni dün gamyonunla gezdireceydin, hani beni dün gamyonunla palan-döken'e götüreceydin, diye sitem etmiş.
paşa şaşırmış ve bir bağyanın duygularıyla oynamış insanın halet-i ruhiyesiyle, gevelemeye başlamış.
-ehem, eee, eee dün, dün napıyoduk ya ıııı dün ya, dün napıyoduk ya? diye sıçtıkça sıvamış
ardından dugularıyla oynanan kadın, ağlamaklı bir şekilde söze girmiş:
- dün ya, evet dün...
o anda paşanın aklına inanılmaz bir fikir gelmiş, kaynaklarda bu diyalog hakkında pek bir veri olmamasından ötürü, o esnada nasıl bir açıklamayla dünyanın ismini, dün ya dan ilhamlanarak koyduğunu bilemiyoruz; lakin daha önce ismi olmayan bu yaşlı gezegenimize o günden sonra dünya dendiğine bütün kamyoncular hem fikirdir.evet.
kutsal uçan spagetti canavarı sarhoşken yarattığı yerkürenin üstüne eğilerek yavaşça dünya diye fısıldadı, ingiltere'dekiler bu fısıltıyı world olarak duydu, başka bir ülkedekilerde kendi dillerinde duydular. bu kadar basit.*
fazlaca kafa kurcalayan sorudur anası desem anası kim babası desem babası kim peki ya öksüz mü fazla soruya gerek yok. arapçadan gelmedir duny. aslında noktanın yerinde bir arapça harf var
"elmaya niye elma diyorlar? kaleme niye kalem deniyor da sakremento denmiyor?" gibisinden bir sorunsal. sahiden kim, ne, neden, nasıl, ne zaman ve niçin? ( bkz: 5n1k)
aklımı kurcalamayan sorunsal. Allah herkesin aklına kodladı bunu. daha insanlığı yeni yeni yaratırken bunu biliyordu ve böyle kodladı beynimize.
çook eski insanlardan biri buna dünya demeye bşladı, elmaya elma denildi hepsi kodluydu zaten bize. osmanlı döneminde de o zamanın dili insanların beynine kodluydu.