iskandinav kiyamet mitleri haric hepsi inanilmaz sekilde birbirine benzeyen mitlerdir.
ingilizcede "the flood circle/myths" (sel dongusu/miti) olarak gecen bu benzer surecler, dunya uzerindeki insanlarin tanrilari kizdirmasi ile baslar, kizan tanrilar gunlerce yagmur yagdirir, insanlari seven kutsal bir ruh/karakter bir kisiyi uyarir ve o da "ark" yani kutsal gemiyi yapar. gemiye kimi mitolojide ailesini, kimi mitoloji de sadece karisini, kimisinde hayvanlari, kimisinde sadece kuslari alir. gunler boyu suren yagmurlarda butun dunya su altinda kalir, yunan mitolojisinde bu sure 6 gundur ve bu surec boyunca ark su altinda kalmayan tek yar olan olimpos daginin (tanrilarin yuvasinin) etegine yerlesir, yahudi kiyamet senaryosunda van dagina, incil versiyonuna gore ise dolasir durur. sonunda yagmur diner, sular cekilir, insanlar ve hayvanlar tekrar uremeye baslar.
bu sel kiyametlerinin dunyanin her turlu kulturunde, ki bu kulturler, cin, hindistan, babil, sumer, aztek, guney amerika gibi dunyanin birbiriyle alakasiz heryerini ve nerdeyse butun dini inanislari kaplar, bulunmasinin sebebi dunyanin buzul cagi gibi ama sadece su altinda kaldigi donemler yasamis olmasi ve bu donemlerden kalma balik fosillerinin dunyanin her bir yerindeki daglara, taslara ovalara yayilmasi ve bunlarin insanlar tarafindan "anaa bak la buralarda falan zati hep balik varmis onceden, kesin sel gelir alir goturur bi daha" seklinde yorumlanmasindan kaynaklanmaktadir.
ne acayiptir ki, iskandinav kulturu bu kliseye kapilmamis ve "ragnarok" adi verilen bir kiyamet senaryosu gelistirmistir. ragnarok'un insanlarla hic bir alakasi yoktur, tanrilar kendi aralarinda kapisir ve dunyayi yok ederler..