dünya bir yörünge çizerek güneşin etrafında döndüğü için yörüngedeki küçük bir değişiklik büyük değişimlere sebep olurdu, şeklinde devamı getirilebilinecek söylem.
şöyle ki dünyanın güneşin etrafında attığı bir tur´a biz "bir yıl" diyoruz. bu tur´un rotası ve dünyanın 23,5 derecelik eğimi yüzünden dünya yüzeyinde mevsimler var.
dünya yapılan hesaplara göre bir yılda uzunlugu 950 milyon km olan bir tur atıyor güneşin etrafında. bu, günde 2,5 milyon km falan demek. bu da dünyanın dönüş süratinin saatte 110bin km civarında olduğunu gösteriyor. yani dünyanın dönüş sürati, en hızlı uçağın uçma süratinden 110 kere fazla. e bu süratte seyreden bir nesnenin yörüngesindeki küçük bir değişim, belki herkesin ölmesine sebep olmaz ama, mesela "mevsimler" üzerinde büyük etkisi olur. mesela yaz mevsimleri 60-70 dereceye, kış mevsimleri de eksi 40-50´lere düşer, ve iner. e bu durumda da insanoğlunun yaşama koşulları oldukça güçleşeceğinden, iyi olmaz.
yörüngedeki 1 cm lik değişim, yörünge rotasında milyonlarca km´lik bir değişime sebep olacağından- tahminen dünya üzerindeki hayat üzerinde büyük etkisi olur.
her yıl 3 ocak tarihinde dünya'nın güneş'e olan uzaklığı 147 milyon kilometredir.
buna perihel(perihelion) denir.
yaklaşık 6 ay sonra 3 temmuz'da dünya'nın güneş'e olan uzaklığı 152 milyon kilometredir.
buna da afel(aphelion) denir.
dünya 6 ay içerisinde güneş'e 5 milyon kilometre uzaklaşıp 5 milyon kilometre yakınlaşmaktadır zaten.
150 milyon kilometre olan dünya güneş arası mesafenin -ki bunun bir diğer adı da astronomik birim'dir- 1 metre az ya da çok olmasının dünya'yı felaketlerden felaketlere sürükleyeceği gerçeğidir. ya da yalanıdır. yalan tabi olum, olur mu öyle şey amk?