--spoiler--
kitap, tarihsel süreç içerisinde türkiye'nin toplumsal yapısını değişik boyutlarıyla yansıtmayı amaçlamaktadır. kitapta, toplumsal yapının kavramsal çerçevesi; osmanlı'da başlayıp cumhuriyet sürecinde de devam eden modernleşme çabaları, bu çabaların sorunları ve özellikleri; atatürk inkılâplarının toplumsal etkileri; türkiye'de siyaset ve bürokrasinin nitelikleri; sivil toplum ve sorunları; ekonomi, çalışma hayatı ve bunların türkiye'nin toplumsal yapısına etkileri; tarihsel süreç içerisinde türkiye'de kentleşme, eğitim ve aile konuları; popüler kültür ve gençlik; uluslararası ilişkiler ve küresel gelişmelerin toplumsal yapıya etkileri ayrıntılı olarak incelenmektedir.
dünden bugüne türkiye'nin toplumsal yapısı isimli bu çalışma, bütünlüklü bir bakış açısıyla sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yansımalarıyla türkiye'nin toplumsal yapısını derinlemesine inceleyen makalelerden oluşmaktadır. bu çerçevede kitap, aşağıda isimleri verilen alanında nitelikli çalışmaları bulunan akademisyenlerin, makale ve katkılarından oluşmaktadır.
--spoiler--
memet zencirkıran tarafından hazırlanmış 10-15 kadar farklı yazarın/akademisyenin görüşlerinin yer aldığı nova yayınevi tarafından basılmış bir derlemedir. memet zencirkıran bu bilgi toplumu geyiğine inanmamakla birlikte allah'tan umut kesilmez diyerek yoluna devam etmektedir. kimi bölümlerde araştırmacılar fazla uçmuştur misal bazı bayanlar :
biz de batılıyız bunun kökü bizde de var havasına girmiştir ama bunun dışında hocalarının eserlerinden daha samimi yazılar vardır.
siyasilerin ve illegal dinsel motiflerin etkisinde, modernleşmek yerine gittikçe yozlaşan-yobazlaşan bir yapıdır.
"30 yıl önce annem mini etekle dolaşabilirken bugünlerde bu bayanlar orospu ilan edilip, mahalle baskısına maruz kalıyorlar" örneği mevcut yapıyı özetler.
editörlüğünü memed zencirkıran'ın yaptığı kitaptır.
ilk baskısıyla 2.baskısı arasında oldukça fark olan kitaptır. 2.baskıda bazı makaleler değiştirilmiştir. alıyorsanız onu alın derim.