doğada yani evrende var olan fiziksel kuvvetler bütünüdür. bunlar elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet ve kütleçekim kuvvetidir. bu kuvvetlerin taşıyıcı bir de parçacıkları vardır. mesela ışık bir elektromanyetik kuvvettir ve taşıyıcısı fotonlardır. güçlü nükleer kuvvette ise bu parçacık protonu oluşuran kuarkları bir arada tutan gluondur. zayıf nükleer kuvvette ise taşıyıcı parçacıklar iki tane olup kuarkların birbirine dönüşmelerinde (nötrondan protona protondan nötrona) rol oynayan z ve w bozonudur. kütleçekimde ise durum biraz daha farklı. yani farazi olarak taşıyıcı kuvvet graviton olarak düşünülüyor ama bu bir varsayım. zaten böyle bir taşıyıcı parçacık olduğu keşfedilip kanıtlanırsa kuantum alan teorisi tamamlanmış olacak ama bazen bazı şeyler hiç de sanıldığı gibi kolay gerçekleşmiyor. çünkü graviton araştırması hem yüksek teknoloji yetkinliği, hem de dünya dışında evrensel ölçekte bir araştırma sahası ve beraberinde çok yüksek bir maddi bütçeyi gerektiriyor. bilimin ilerlemesi önünde engel olarak duran taşın henüz erişilememiş teknolojiler ve özellikle sebebi olarak da maddi kaynakların yetersizliği olması gerçekten üzücü bir durum. neyse.
yani olay kısaca şu: doğadaki dört temel kuvvetinde bir taşıyıcı parçacığı var ve bunlar temel kuvvet alanlarının kuantize edilmiş halleri. ancak kütleçekim alanı konusunda bazı şeylerin nasıl işlediği ve nasıl yapılması gerektiği bilinemiyor ve bu yüzden de bilim insanları cern'de bütün gün ofislerinde bacaklarını masaya atıp dişlerinin arasında puro kahkahalar eşliğinde viskilerini yudumladıkları sırada... yok dur bu başka bir hikayeydi karıştırdım. yani çok çalışıyorlar tabii ki de orası kesin diyebiliriz. keşke bulabilseler.
gravity harici 3 ü grand unified theory adı altında birleştirilen, m-theory nin gravity ibnesini bu 4 lüye sokmaya en yakın olduğu fiziğin 4 temel unsuru.
elektromanyetik kuvvet,büyük nükleer kuvvet,küçük nükleer kuvvet ve kütle çekim kuvveti.
elektromanyetik kuvvet büyük n.k ve küçük n.k temel parçacıklar ile açıklanabildiği halde kütle çekimi henüz buna dahil edilememiştir bunun için çeşitli çalışmalar sürmektedir. (bkz: sicim kuramı)