* Dördüncü Haçlı seferi, (1200-1204) yılları arasında gerçekleşti. Papa III. innocentius, Kudüs'ü kurtarmak maksadıyla; tüm Avrupa'yı sefere davet etti. Toplanan ordunun emir komutası italyan Bonifacio'ya verildi. Ordunun Mısır'a çıkması planlandı ise de, istanbul'da isyan çıkması ve Bizans tahtının el değiştirmesi üzerine Bonifacio, Mısır yerine istanbul'a yöneldi.
Haçlı Ordusu Kudüs yerine istanbul'u işgal etti ve Bizans imparatorluğu yerine bir Latin imparatorluğu kuruldu. Fakat bu imparatorluk fazla yaşamadı (1204-1261). 1261 yılında Bulgarların ve iznik'e kaçan Bizanslılar'ın hücumları sonucu yıkıldı. Bizans imparatoru Aleksi Paleolog tekrar istanbul'a gelerek imparator oldu. Bu seferden en kazançlı çıkan Venedikliler oldu ve Akdeniz'in önemli adaları gemilerinin nakliye ücreti karşılığı bunlara verildi.
dönemin yeryüzündeki en büyük kütüphanesi olan Konstantinopolis Kütüphanesi'nin tahrip edildiği antik ve klasik döneme ait bir çok sanat eserlerinin yakılıp yıkıldığı romalı ve venedikli askerler tarafından yanlarında götürüldüğü istanbul'un fethine kadar belini bir türlü doğrultamadığı haçlı seferi. bu haçlı seferinde en büyük zararlardan birini de ayasofya manastırı almıştır. ayasofya öylesine değerli bir manastırdır ki fatih istanbul'u aldığında çini bir sanat eserini tokmağıyla kıran yeniçeri askeri görüp hiddetlenmiş ve o tokmağı askerinin kafasında kırmış. şimdi düşünüyorum da böyle bir ahvadın torunu olmak ne büyük gurur bize.
bu haçlı seferi, türkleri ve müslümanları değil de kendi yandaşları olan bizans hanedanlığını ortadan kaldırmak maksadıyla yapılmıştır.
kudüs'ü kurtarmak amacıyla yola çıkan papa ve avrupalı devlet adamları ve komutanlar ileride kendi otoritelerine dayalı bir devlet görmek için hem de artan savaş masraflarını karşılamak için istanbul'u yağmalamışlardır.
kudüs'ü kurtarmak amacıyla papa 3. innocentius'un önayak olduğu haçlı seferidir. ama amaçlarını şaşırmış, gelmiş, zamanın her durağında bir inci olan istanbulu yağmalamışlardır. bunlar zaten hep böyle..
trabzon rum imparatorluğunun kurulmasına vesile olmuştur. bir de iznik'te çakma bizans kurulmuş ama latinler istanbul'un malını mülkünü sömürüp geldiği yere geri gidince orijinal bizans'a katılmıştır. latinlerin yenilmesi hikayedir. adamlar malı mülkü sırtlanıp çekildiler abd'nin ırak'tan çekildiği gibi. sonra da rum yanlısı tarihçiler bunu latinleri tokatladık diye anlatmışlardır.
oldukça karışık gelişmeler sonucu bizans'a patlamış olan sefer.
bir yandan kutsal topraklara nakil ve bu esnada erzak temini konusunda venedik ile anlaşan haçlı komutanların, venedik taahhütlerini yerine getirmesine (gerekli hazırlıkları tamamlamasına) rağmen kendileri venedik'e geç geldikleri ve söz verdikleri paranın ancak yarısından biraz fazlasını verebileceklerini belirttikleri (dolayısıyla bu iki hareketle venedik ekonomisini çökertme riski doğurdukları) için venedik'in politikalarına alet olma durumuna düşmeleri (önce venedik adına adriyatik kıyısındaki -ağırlıklı katolik halkı olan- zara şehrini ele geçirmek ve sonrasında bizans'a karşı venedik çıkarlarına yardımcı olmak), bir yandan asi bir bizans prensinin epeyce kasıp avrupa'dan bir türlü bulamadığı tahta geçme konusundaki desteği (kendisinin tahta geçmesine yardımcı olmaları koşuluyla sefer için ve daha başka açık çek niteliğinde vaatler sunarak ve kendisi de sefere dahil olduğunu bildirerek) haçlı komutanlarından alması gibi gelişmeler sonucunda ana sonucu olarak istanbul'un haçlı ordusunca ele geçirilerek yağmalanması ve daha sonraki gelişmelerle de bir süreliğine istanbul merkezli bir latin devleti kurulması şeklinde gelişmelere sahne olmuştur. vesileyle venedik de daha önce metbuu olduğu bizans'ın nüfuzundan kurtulmuş ve adriyatik denizi ve ege denizi bölgelerinde -çoğunlukla adalardan oluşan- önemli bizans topraklarını elde etmiştir.
bütün bu hengamede haçlı ordularından küçük bir bölümü ortadoğu'ya ulaşmışsa da, bölgenin iç karışıklıklarına rağmen dişe dokunur bir sonuç elde edememişler, hele ki ana hedef olan kudüs'ü ele geçirmenin uzağından bile geçme durumları olmamıştır.
"12-13. yüzyılda Bizans açısından Latinler, Türklerden daha tehlikeliydi. Birçok Bizantinist, Bizans'ın 1204'teki Latin işgali ile yıkıldığını kabul eder. istanbul, Türkler tarafından fethedilmeden önce ekonomik açıdan tükenmişti."
Venedik Doçu hırslı ihtiyar Enrico Dandolo'nun yüzünden olmuştur. yaşanan yağma sırasında Ayasofya'nın üstündeki altın haç eritilmiş ve paraya çevrilmiştir. Haçlıların dini imanının para olduğu bu yağma ile tescillenmiştir.