can yayınlarından okudum. arkada açıklaması olmasa zerre anlayamayacağım bir öykü olabilirdi; fakat açıklamasını okuyup metaforlarını idrak ettiğimde en sevdiğim kitaplar arasına girmiştir.
"Dönüşüm, aile kurumunun bireyi yok edici yanlarını tüm korkunçluğuyla evrensel düzeyde yansıtan bir yazın metnidir.Gregor Samsa, "dönüştüğü" güne değin çeşitli kölelikler içersinde yaşamış bir toplum tekidir; işyerinde köledir; aile çevresinde köledir ve zincirleri içersinde uslu oturduğu sürece de benimsenip sevilir. Başkaldırısı bilinçaltında başlar; bu bilinçaltı, kendine uygun biçimi yaratır: Gregor Samsa'nın böceğe dönüşmesi, gerçekte artık başkalaşmasıdır.
Birey olmasını başaranlara düşman kesilen son toplumlar ve bu toplumların en güçlü temeli olan, çocuklarının hep iyiliğini, gerçekte ise sürekli köleliğini isteyen son aile yapıları yeryüzünden silinene değin, Kafka'nın Dönüşüm'ü geçerliliğini ve güncelliğini koruyacaktır."
Ahmet Cemal'in "Dönüşüm'e Son Söz" metninden alıntıdır.
dönüşüm, bir matematik terimi olarak tanım ve görüntü kümesi yine fonksiyonlar olan özel fonksiyonlardır. (bkz: fonksiyon)
misal "verilen fonksiyonun karesini almak" bir dönüşümdür ve f(x) = 2x fonksiyonunu g(x) = 4x^2 fonksiyonuna dönüştürür.
Yatakta uyanışından sonuna kadar kendimi gregorun yerine koyarak okuduğum ve okumanın böylece iki katı zevkli olduğu, anlattığı / betimlediği onca uçuk şeyin arasında hayatın tam içinden çıkarımlar yapılabilecek kitaptır.
Okurken ve bittikten sonraki kisa bir surede dahil olmak uzere mide bulantisi olusturan kafka kitabi. Nedendir bilmiyorum okurken surekli bir gerilim icinde oluyorsunuz.
okuma evrenini popülariteden uzak ve kendi zevkine göre genişletmeyenlerin anlamayacağı kafka romanı. kafka seni bu kitabın ilk cümlesiyle iliklerinden yakalayamadıysa hiçbir kitabı okuma zaten. en azından çok adı dolaşıyor ortalıkta bir de ben okuyayım diye okuma. önce o kitaba susa...
Insanların, zaman içerisinde çevreleri tarafından konumlarının, dönüşen(değişen) dinamiklere göre ne şekilde değiştiğini anlatan franz kafka romanı.
Gregor samsa, çalıştığı ve eve para getirdiği sürece ailesi ve özellikle kız kardeşi tarafından pek sevilirken, dönüşümden sonra artık aileye yük olmaya başlamış ve zaman içerisinde ailesi onu bir fazlalık olarak görmeye başlamıştır.
Kitapta değinilen başka bir konu ise insanların hayat düzenlerinde taktıkları maskeler ve o dönemki avrupada yozlaşmaya başlayan aile ilişkileridir. Bunun yanında gregor samsa'nın para kazanma gerekliliğinden dolayı katlandığı işi ve patronu da önemli bir ayrıntıdır. Babasının samsaya tavrı da dikkat çekicidir. Türlü derslerin çıkarılabileceği bir kitaptır. Beni en çok etkileyen detayı çıkarcı insan ilişkilerine anlatmaya getirdiği farklı boyuttur.
Uzun zaman önce okuduğum kitaptan basitçe kafamda bunlar kalmış. Eksikler, hatalar varsa uyaran olursa sevinirim.
Varlığın esas ilerleme biçimlerinden biridir. Her şey her an dönüşerek devam eder. Bir önceki zaman diliminin donanımı eklenerek sizi ve geleceginizi oluşturur.