Hassas döküm ve metal ile alakalı araştırmalarımda birçok yerden aldığım bilgiler doğrultusunda, birçok fikir edinmeme yardım eden ve beni aydınlatan firmaya teşekkürler.
kaynak: https://www.brkmetal.com/
herhangi bir metalinn istenilen kalıp tasarımında parçaların üretilmesi için eritilip yeniden katılaştırılması prosesidir.
Rus bilimadamı chvorinov tarafından katılaşma süresini hesaplayan bir kural türetilmiştir.
şok marketler zincirinde satılan ketçap markası. 'içim' markasından kopya çekmişler ancak iyi olmamış. ne bileyim mesela 'yutum' diye bir marka ismi olsa kulağa güzel gelmez.
meslek liselerinden sonra üniversitelerde de kapanma noktasına gelen bölümün ismi. meslek liseleri döküm bölümlerinin isimlerini değiştirip metalurji bölümü yapınca üniversitelerin meslek yüksekokullarının döküm programı bölümlerinde ciddi bir şekilde öğrenci düşüklüğü yaşanınca üniversite senatoları maalesef kapatmayı düşünmeye başlamışlar...
ülke olarak maalesef kimya, biyoloji, matematik gibi veya endüstri mühendisliği, elektronik mühendisliği gibi genel dallara gösterdiğimiz önemi, döküm gibi nokta dallara gösteremiyoruz. döküm üretimin tam kalbinde olan bir sektör, dökümcülük olmasın ne endüstri kalır, ne makine, ne kimya kalır, madenciliği bile etkiler, maden ocağından çıkan metalleri kim hazırlayıp, dökecek ve üretime sunacak. dünya branşlaşmaya doğru giderken, maalesef bizim ülkemizde branş mesleklere önem gösterilmiyor, bunun sonucunda da işsizlik oranının fazla olmasından, ekonomimizin iyi olmamasından şikayet ediyoruz. bu kafa ile gidersek de daha çok şikayet eder dövünürüz...
istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya alaşımın ergitilmesi ve söz konusu şeklin negatifi olan kalıp boşluğuna dökülmesi işlemidir. Malzeme şekillendirme yöntemleri arasında en çok kullanılandır. Avantajları;
- içten ve dıştan karışık olan şekiller üretilebilir ve talaşlı şekillendirme-kaynak vb. işlemlere ihtiyaç ya çok az, ya da yoktur.
- Konstrüksiyonda basitlik kazandırır, istenen şekiller tek parça halinde üretilebilirler.
- Büyük miktarda seri üretime uygun, çok sayıda belirli parça kısa zamanda üretilebilir.
- Bazı alaşımların döküm halindeki metalurjik özellikleri tercih edilir. (Dökme demir için, işlenebilme ve titreşim sönümleme kabiliyetleri gibi)
- Diğer yöntemlerle üretimi zor veya ekonomik olarak imkânsız olan büyük şekiller elde edilir.
- Diğer şekil verme yöntemleri veya işlemlerine nazaran en ekonomik olandır.
eskişehir'deki atatürk endüstri meslek lisesinde artık kapanmış olan bölümdür.
peki neden ?
dökümcülük metal imalatının en önemli çeşididir, fakat gelişen teknoloji ile nasibini almıştır.
türkiye'deki en büyük sıkıntılardan biri teknik eleman sıkıntısıdır. sanayi sahipleri iyi yetiştirilmiş teknik eleman bulamamaktan şikayetçi.
dökümcülük bölümü de bunlardan biri, sanayi kuruluşları şiddetle dökümcü elemanlar arıyor. bunun için dolgun ücret bile veriyorlar.
dün asgari ücret ile eleman çalıştıran şirketler, işçinin ne denli önemli olduğunu şimdi daha iyi anladılar.
---------------------------------------
peki iyi teknik eleman neden yetişmiyor ?
bunun nedeni uygulamalı eğitimin olmaması, tamamen kitaba endeksli ve ezberci bir mesleki eğitim.
---------------------------------------
bir öğrenci meslek lisesinden ne öğrenir ?
öğrenci meslek lisesindeki eğitimine başladığı günden itibaren sadece kendi mesleği ile ilgili adam akıllı eğitilir, fakat mesleği ile ilgili olan yan meslek dalları ile ilgili bilgiler kağıt üstünde "öğrenir".
örneğin makine ressamlığı bölümünden bir öğrenci düşünün, eğitim öğretim döneminde kendi alanında teknik resim ve çizim programları ile ilgili deneyim kazandırıldı.
fakat kendisine bağlı olan meslekler ile ilgili ayrıntılı bir eğitim verilmedi.
mesela döküm, tornacılık ve cnc bölümleri ile ilgili bilmesi gereken o kadar çok şey olmasına rağmen, meslek liseleri bu bilgileri öğrenciye sadece kitaptan öğretmeyi uygun bulmaktadır.
uygulamalı eğitim değil de sadece sözlü ve ezberci bir eğitim gütmektedir.
eğer sen öğrencilerine yan meslek dalları ile ilgili eğitimi vermez isen öğrenci çizdiği teknik resimin nasıl üretildiğini nereden ve nasıl bilecek ?
torna tezgahındaki kesme hızını problem olarak çözdürürsen ve öğrenci bu problemi çözemediğinde sıfır alırsa ona ne kazandırmış olursun ?
koca bir sıfır kazandırmış olursun, ve eğitim sistemini öğrenciye küfür eder adeta.
--------------------------------------
türkiye cumhuriyeti'nde eğitim ve öğretime ayrılan ödenek, dünyanın önde gelen ülkelerin eğitim ve öğretime ayırdığı ödeneğin çeyreği bile değil.
peki vergilerimiz nereye gidiyor ?
sizi kemal kılıçradoğlu'na havale ediyorum
--------------------------------------
eğer devlet meslek liselerine ve diğer mesleki liselere desteğini yükseltirse iş gücü hiç bir zaman durmaz, durdurulamaz.
hatta ve hatta üniversite'yi kazanan öğrencilerin kendi bölümlerini tercih etmeleri ile kısa sürede mezun olmaları, hatta ve hatta verilen eğitimin kalitesi ile o öğrencilerin lisansüstü okuması bile mümkündür. kişi ne kadar kaliteli eğitim alırsa kısa sürede en kaliteli mertebeye ulaşır.
hatta türkiye avrupa'nın da şiddetle ihtiyacı olan genç teknik eleman sıkıntısını bir an önce giderir.
ülke nüfusumuz çok genç, bu fırsat zamanında değerlendirilmez ise çok geç olabilir.
bir metale şekil vermek amacı ile sıvı hale getirilerek hazırlanmış bir kalıba dökülmesi, akabinde soğumaya bırakılması ve istenilen şekli alması işleminin tamamına verilen isimdir.
döküm işleminin bir çok çeşidi bulunmaktadır. kullanılan kalıp türüne göre ise kum kalıp ve kokil kalıp olmak üzere iki ana çeşidi bulunmaktadır. kum kalıpta döküm, bir muhafazanın içerisinde özel imal edilmiş kumun yerleştirilerek şekil verilmesi ve sıvı metalin bu kalıbın içine dökülmesi suretiyle gerçekleşir. kokil kalıpta ise kalıp tamamen başka bir metalden imal edilmiştir.