rastgele erişim ifadesi, bilgisayarın işlemcisini hafızanın ya da verinin tutulduğu
bölgenin herhangi bir noktasına direkt olarak erişebileceğini belirtmek için kullanılır. bu tür hafızalar veriyi tutabilmek için sabit elektrik akımına ihtiyaç duyarlar. bu yüzden depolama hücrelerinin her saniyede yüzlerce kez ya da her birkaç milisaniyede bir tazelenmesi yani elektronik yüklerle yeniden yüklenmesi gerekir. dramin doğasındaki dinamiklik buradan gelmektedir.
mikroişlemcilere benzer olarak hafıza çipleri de milyonlarca transistör ve kapasitörden oluşan entegre devrelerdir. genel hali ile bilgisayar hafızalarında (dram,dynamic random access memory) bir transistör ve bir kapasitör, birlikte bir hafıza hücresini oluştururlar ve tek bir bit bilgiyi temsil ederler. kapasitör bir bitlik bilgiyi (0 veya 1) tutar, transistör ise bir anahtar görevi görerek bilginin okunmasını veya değiştirilmesini kontrol eder.
dramlerin bellek tasarımcılarına çekici gelmesinin, özellikle de bellek büyük olduğu zaman, çeşitli nedenleri vardır.
en önemli üç nedeni;
1. yüksek yoğunluk: tek bir yonga içine daha çok bellek hücresi (transistör ve kondansatör) yerleştirilebilir ve bir bellek modülünü uygulamaya koymak için gerekli olan bellek yongalarının sayısı azdır. bu yüzden caziptir.
2. düşük güç tüketimi:dinamik ramin bit başına güç tüketimi, static ramle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.
3. ekonomi: dinamik ram, static ramden daha ucuzdur.