yani kolej ya da vakıf okullarında okumamak. Bildiğimiz devlet okuluna halk arasında konulan isim. Neden düz lise denildiğini yıllarca anlamakta zorluk çektiğim, içinden yetiştiğim ve sonunda düz mantık olduğum sistem.
eğitim kalitesi, anadolu ve fen liselerinden çoğunlukla aşırı aşağıda olan bir okuldan mezun olmak. ancak, milli eğitim'in ayıbı dersaneler sayesinde, bir de üstüne zekiyseniz, anadolu - fen liselerinden mezun olanları geride bırakıp gayet iyi bir üniversiteye girebilirsiniz. ha diyeceksiniz ki, zeki adam niye düz liseye gitsin, lgs'de başarılı olamasın? olur efendim, başarılı olur, ancak bu çocuk okulunu değiştirmek istediğinde, başka şehirdeki bir anadolu lisesine geçmek istediğinde mesela; okulların yabancı dilleri aynı değilse o okula geçemez. o yerleşim yerinde dili uygun bir okul yoksa da, eli mahkum düz liseye gider (tabi koleje verecek parası yoksa ya da kolejleri sevmiyorsa-ki benim param yoktu- :)). süper e de giremez çünkü süper lisede de aynı dil yönetmeliği geçerlidir ve sanırım artık bu yönetmelik değişmiş, dil farkı gözetilmeksizin nakil yapılabilmektedir.
başarı kişisel çabalara bağlıdır elbette, azim, çalışma, istek, hırs ve inançla doğru orantılıdır. fakat ülkemizde düz lise mezunlarının bir baltaya sap olmadığı anlayışı yaygındır. hatta bu liselere devam eden öğrencilere çevreleri " evladım düz liseye gideceğine, gitseydin meslek lisesine, bi zanaat öğrenseydin bari" diye ayar verilir, moral bozulur. yanlıştır. yapılmamalıdır. eğitim kalitesinin daha düşük olduğu tartışılmaz bir gerçektir ama; etiketlemelere gidilmemelidir.
hem anadolu lisesinde hem fen lisesinde hem de düz lisede okumuş biri olarak şunu söylüyorum arkadaşlar...alın birini vurun ötekine, hepsi aynı bok...imkanım olsa hiçbirine gitmezdim yaa hepsine gitmek zorunda kaldım...