haziran aylarını kovalama sebebi.
dünyanın en harika meyvesi.
kocaman bir örtü ve yükseklik korkusu olmayan olsa da kırığı çıkığı göze alabilecek bi dut sevdalısı ile dut dibine gidilir. önce erişilebilen dallar paşaklanır. bu dallarda olmuş dutların bittiğine emin olununca, ağaca tırmanılır.
aşağıda en az üç kişinin gerdiği örtü ile beklenmektedir. yukarıdan komut verilir. açı ayarlanır. dala vurulur. dutlar patır patır dökülür. işlem ağacın dört bir tarafı dolanılarak sonlandırılır. o olgun dutlar örtüden leğenlere boşaltılır.
önce tek tek, sonra iradeyi bir kenara atıp avuç avuç yersiniz.
arada ağzınıza atacağınız osuruk böcekleri olacaktır. bu sizi yıldırmamalı. sapları da yeme hızınıza engel olmasın. yiyin gitsin. birkaç hafta içinde dut mut kalmayacak biliyorsunuz.
Allah aratmasın ama en sevmediğim meyvedir. Kurusu müstesna.
Gözünüzü seveyim yol kenarına ekmeyin dut falan, sonra o dutlar yollara düşüp çiğneniyor. Kaldırımlar yapış yapış oluyor. ezmemek için sek sek oynayarak yürümek de cabası.
tam 2 senedir hasretini çekiyorum. ne bir komşu yolladı ne başkası. manavlarda da hiç rastlamıyorum. anca geçtiğim yollarda yere düştüklerini gördükçe üzülüyorum. zamanı geçmeden yemek nasip olur inşallah.
yerde merde dinlemem olgun ve temiz görünüyorsa yerim.
nasıl yemezsin manavdan aldığınla taze taze dalınından düşmüşü bir olur mu?
manavlara gelenleri olgunlaşmadan koparıyorlar çünkü dayanmaz. 2 gün ömrü ya vardır ya yoktur.
Köydeki evimizde balkonun çatısını oluşturan ağaç.
Başka bir koruma ihtiyacı duymadık koca bir dut ağacı evimizin balkonuna çatı oldu.
Çatıdan taze meyve koparıp yemek çok güzel bir şey sayın yazarlar.
Dut, yaklaşık 1500 yıldır yaşadığımız topraklarda yetişmektedir. Çin'den Anadolu'ya gelişinin sebebi ise ipek böceğinin tek besininin dut yaprağı olmasıdır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1730304/+