Prof. Dr. Erol güngör'ün (bkz: Erol güngör) Robert b. downs'ın kitabını baz alarak kaleme aldığı ve ötüken yayınlarının bastığı kitap. Oldukça harika bir önsöz ile başlıyor kitaba. Üstelik önsöz'e, önsöz dememiş; büyük eserler ve biz demiş. Ardından 14 sayfalık müthiş bir giriş yapmış. O 14 sayfaya bu kadar bilgi sığdırılır diyor insan.
Kitabın adından da anlaşılacağı üzre, dünyayı değiştiren kitapların incelemesi söz konusu... Bir çok yazarın bunu konu edindiğini söylüyor ve kitapları seçerken global değişiklik sağlayan kitapları seçtiğini vurguluyor. Peki hangi kitaplar bunlar? Buyrun:
Niccolo machiavelli - hükümdar *
Thomas paine - sağduyu
Adam smith - milletlerin zenginliği *
thomas malthus - nüfusun artışı üzerine deneme
henry david thoreau - sivil itaatsizlik *
harriet beecher stowe - tom amcanın klübesi *
karl marx - kapital *
alfred t. mahan - tarihin akışı üzerine deniz gücünün etkisi
sir harford j. mackinder - tarihin coğrafi mihveri
adolf hitler - kavgam *
nicolaus copernicus - gök kürelerin dönüşleri üzerine
william harver - ilmi tıbbın şafağı
sir isaac newton - principia mathematica
charles darwin - türlerin kökeni *
sigmund freud - rüyaların yorumu *
albert einstein - özel ve genel izafiyet teorileri *
Maalesef burdaki kitapların çoğu doğru düzgün çevrilmemiş (yanına yıldız koyduklarımın türkçe çevirileri mevcuttur). Mesela Freud'u çok severek okuyan ben, sadece payel'in bu işi ciddiye alıp yazdığını gördüm. Onlar da çok çok teknik bir çeviri yapmışlar. Ya da paine'nin sağduyu adlı kitabının izine bile rastlamadım. Kitapta bu kitapların mantığını ve genel bir tanımlamayla çizdiği çizgiyi anlatmış.*
portekiz edebiyatinin en belirgin ornegi olarak one cikan fernando pessoa'nin huzursuzlugun kitabi da, azimsanmayacak bir kitleyi etkileyebilmeyi basarabilmis, sayili (bas)yapitlar arasindadir.