Dünya küre şeklinde bir mıknatıs gibidir. Bu yüzden etrafında bir manyetik alan vardır. Dünya'nın manyetik alanı, Dünya'nın merkezine konmuş çubuk bir mıknatısın (dipol) oluşturduğu manyetik alana benzer. Bu dipolün ekseni, Dünyanın dönme ekseniyle 11 derecelik bir açı yapar. Bu da coğrafik kuzey ve güney kutuplarının, manyetik kuzey ve güney kutuplarından farklı yerlerde olduğunu gösterir.
yani bir diğer tabirle dünaynın sıvı demir olan çekirdeği dış tarafına göre daha hızlı haraket ediyor. Bu haraket sonucunda elektrik akımları oluşuyor ve manyetik alan yaratılıyor.
şu anda dünyanın manyetik alanıgüneyden kuzeye doğru. fakat dünyamız varoluşundan beri bir kaç kere kutup değiştirmiş. yani şöyle izah edeyim mıknatıs kuzeyi gösterirken birkaçyüzyıl sonra güneyi göstermeye başlıyor yani manyetik alan yön değiştiriyor. dünyamızın daha önceleri birkaç kere manyetik alanı değişmiş. ancak başka bir sorun var o da dünyanın manyetik alanının son dönemlerde giderek zayıflaması. bu ne demektir? bu zayıflama beraberinde manetik alanın yön değiştireceği demektir ancak bu birden olmamakta. yani akşam yatacağız sabah bi kalkacağız "aaaa bak şu dünyanın işine yine mi yön değiştirdin" şeklinde diyaloglara sahne olmayacaktr.
Bilim adamlarına göre bu süreç aşamasında gezegenin manyetik alanı giderek zayıflayacak ,daha sonra pratik olarak yok olacak ,daha sonra ters kutuplaşmaya sahip olarak yine belirecek. Daha önce Kuzey kutbunu gösteren pusulanın okları şimdi Güney kutbunu gösterecek çünkü konum değiştireceklerdir.Fakat jeografik ve manyetik kutuplarını karıştırmamak lazım.
şimdi bu manyetik alan dünyamızı güneşin içinde meydana gelen büyük patlamalar sonrası açığa çıkan ve hızla dünyayı da çine alan yüklenmiş parçacıklardan korur. yani radyasyondan. eğer manyetik alan hızla zayıflar "0" noktasına ulaşırsa çevresinde parçacıkları ve radyasyonu iten bir güç olmayacagından kutup değişiminin bu dibe vurduğu noktada neler olabileceği hayal bile edilememektedir etmeyiniz de.
işin diğer enteresan tarafı bilim adamları bunu nasıl keşfediyor.
1- volkanik serpintiler ve yanardağların meydana getirdiği coğrafik şekiller
2- çanak çömlek
3- laboratuar deneyleri
4- bilgisaar simulasyonları
en kestirme yolu ise volkanik coğrafi şekiller. havayide volkanik bir dağın tüm yükseltilerinden parçacıklar alara bunların yönlerini karşılaştırıyorlar. yön değişimi birkaçbin yıl sonra olacak telaşe mahal yok. asayiş berkemal...