uluslararası ekonomik piyasalarda son dönemde görülen ekonomik dalgalanmalarının türkiye ekonomisinde meydana getirebileceği etkilerdir.
olumlu gelişmeler ;
* son dönemde meydana gelen dalgalanmalar nedeni ile döviz kurunda bir yükselme meydana gelmiştir ve bu durumun ihracat yapan firmaları olumlu etkileme potansiyeli vardır.
* dünya'nın büyük ekonomilerinde büyümede sıkıntı olacağı beklentisi ile petrol fiyatlarında ciddi gerilemeler olamuştur. 89 dolara kadar düşmüştür , daha da düşmesi beklenmektedir.bu durum da ithalat üzerinde olumlu bir etki yapabilecektir.
* petrol ve diğer ürünlerin fiyatlarında görülen ciddi gerileme enflasyon ile mücadelede olumlu etki yapabilecektir.
olumsuz gelişmeler ;
* döviz kurunda meydana gelebilecek yükselme ihracatçıyı olumlu etkilerken , enflasyon üzerinde de bir risk oluşturabilecektir.
* uluslararası piyasalardaki dalgalanma nedeni ile yükselen faizler nedeni ile borçlanma maliyeti yükselebilecek , bu durum da kamu maliyesi üzerinde bir risk oluşturabilecektir.
* dünya'nın büyük ekonomilerinin büyümelerinde meydana gelebilecek bir sıkıntı , ihracat yapanları biraz zor durumda bırakacak.
yeni pazarlar bulmaları ile durumu aşmaları için çaba sarfetmeleri gerekecek.
globalleşme denilen şeyin en çok ekonomide kendini gösterdiğini bir kez daha gösteren olayların türkiye'ye nasıl yansıyacağına dair tahmin veya olasılıklardır.
olumsuz gelişme olasılığı:
global kriz, yerel seçimler öncesi yapılacak popülist kamu harcamalarının oluşturacağı bütçe açıklarına bahane olarak kullanılabilir.
küreselleşmeye bağlı olarak, ülkelerin birbirilerini nasıl etkilediklerini anlatan durumdur. ancak türkiye'de yıllardır süregelen anti-enflasyonist politikalar neticesinde, halkın alım gücü zaten minimum seviyelerine gelmiştir. onun için sizi-beni etkileyen bir durum değildir. daha çok ihracatçı, yani sermayedarları düşündürecek durumdur.
ayrıca bir araba firmasının çıkardığı yeni model için 7 yurdum insanı 3 milyon euro ödemeyi de göze almıştır. yani biz fazla dalgalanmıyoruz, dalgalansak da duruluyoruz, züğürtün çenesi misali. iktidar sahipleri zaten senelerdir dalgalarını geçiyorlar bizimle, keşke onlar da durulsa artık...
eğer türkiye ekonomisi bu dalgalanmadan az hasarla çıkabilirse ki şimdiye kadar iyi gidiyor. uluslararası piyasalarda türkiye ekonomisine olan güven artacaktır.
ekonomik istikrarın sağlam temellere oturmuş olmasından dolayı, çok da kötü etkilemeyecektir. yaklaşık 8 yıldır uygulanan ekonomik istikrar paketi türk ekonomisini asya'daki en sağlam duruma getirmiştir. her daim krize hazırlıklı olan türkiye, çıkabilecek en baba krizlerden bile en küçük hasarla çıkma politikası gütmektedir.
abd'deki krizin türk ihracatçıları açısından çok kötü olduğu söylenebilir. lakin bu krizin geçici olduğunu varsayarsak ki öyle olacağı söyleniyor kısa sürede ortalık toparlanacaktır.
devlet teşviklerin artması, banka kredilerinin faizini düşürmesi, esnaf-ticaret odalarının çok düşük faiz ve uygun şartlarda verdiği krediler ülke piyasasını az olsa rahatlatmaktadır bu tip krizlerde.