şüphesiz ki ihaleye çıkan yerlerin şartları, yolların geçeceği yerlerin coğrafik şartları, lojistik maliyetleri vs. ihaleyi etkileyecek unsurlar birbirinden farklı ama biz kabaca bu dört projedeki ortalama km maliyetini aldığımızda duble yolun km başına yaklaşık 1,7 Milyon TL maliyeti olduğunu görüyoruz.
(edit: binali yıldırım'ın açıklaması (21.09.2008) varmış yeni buldum. 2003-2007 yılları arasında 7 bin 437 kmlik bölünmüş yol yapıldığını bunun maliyetinin 15 milyar tl olduğunu açıklamış! geriye kalan 7,5 bin km için de bi o kadar harcansa toplam rakam 30 milyar TL'yi bulur! http://www.radikal.com.tr...ilyar_ytl_harcandi-899685 )
sonra örnek olarak seçtiğim iki özelleştirmeye baktım.
tekel alkollü içki bölümü 2004 yılında 292 milyon usd'ye özelleştirildi. 2006 da satın alan grup (bunlar içinde rte'nin oğlunun vakfına bağış yapanlar da var!) 810 milyon usd'ye sattı. satın alan 2011'de 2,1 milyar usd'ye sattı!
tüpraş ihalesi 12 Eylül 2005'teki ikinci ihalede en yüksek teklifi veren Koç - Shell Grubu, ihaleyi 4 milyar 140 milyon dolarla kazandı.o tarihte 1 usd = 1,33 TL ihale bedeli 5,5 Milyar TL. tüpraşın 2006 karı kaç? 822 milyon TL. (Kabaca 7 yıllık karına dev gibi şirket satıldı! ki sonraki yıllarda kar daha fazla!) http://www.milliyet.com.t.../04/05/ekonomi/eko14.html
Sonuç: yani güzel kardeşim sen cumhuriyetin kazanımlarını yandaşlarına piyasa değerinin altında peşkeş çekerek elde ettiğin paranın bir kısmını yola harcamışsın! ondan abartmanın bokunu çıkarmayın! Bu süreçte alınan dış borca değinmiyorum bile!
edit: 1999 depreminden sonra çıkarılan vergiler neticesinde yaklaşık 46 ila 48 milyar liralık gelir elde edildiği ve bu vergilerin nereye harcandığı soruldu. Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim , duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi. http://www.radikal.com.tr...duble_yola_gitmis-1067662
iç ses: amk neyi sorsak "yol yaptık" diye pişkin pişkin konuşuyorlar ama yapılan yolun kat ve kat üzerinde paralar söz konusu!
not: duble yolların yapılmasını tabi ki destekliyorum. hatta bunca yıl yapılmamış olması bizim ayıbımız. ancak bunun propagandasının bu kadar çok yapılmasını eleştiriyorum. ayrıca sadece yol, avm, ranta dayalı inşaat sanayi yapmak geçici büyüme yapar! bunu da elin fonları ile yaptık zaten. akp döneminde kaç tane büyük üretim işletmesi açıldı acaba?
vergi ile yapılan yollardan geçerken yine para ödenmesi de tespitler arasındadır. münferit geçişleri önlemek ve daha çok para kazanmak için ise ogs, hgs gibi sistemlere geçilmiştir. yani ihtiyacınız olmasa da o hgs'yi almak zorundasınız.