Evet, dua etmekte bulduğum bir mantık hatasıdır. Tabi bu hepimizin aklından geçmiştir ama yine de dillendirmek istiyorum.
Öncelikle söylemek isterim ki müslümanım. Ve Tanrı şahidim olsun ki senelerdir dua ederim, camiye giderim, kur'an okurum, ramazanları orucumu kaçırmam. Yani bunları övünmek için değil malum konuda tarafsız bir mantık kurduğumu aktarmak için söyledim.
Aslına bakarsak insanlar hep bir amaç için dua ederler. Yani ibadet için de edenler olabilir. Ya da sadece sevdiği için. Fakat bunların da tanrıya yaranıp fazlaca sevap kazanmak, cennete gitmek gibi amaçları var.
Diyelim ki Benim amacım daha ufak bir şey. Kaslanıp düzgün bir vücuda sahip olmak istiyorum. Ben düzenli çalışıp spor yapmak ve iyi beslenmek yerine saatler boyu namaz kılar oturup dualar edersem fayda eder mi? Hayır.
Peki çok iyi çalışıp hiç dua etmezsem fayda eder mi? Evet. Demek ki dua etmesek de amaçlarımızı çalışma ve azimle gerçekleştirebiliyoruz. dua etmek hiç bir şeyi değiştirmiyor. Bugüne kadar değiştirdiğine de rastlamadım. Öyleyse etmek gereksiz. Mantık hatasına düşmüş oluyoruz.
Her neyse. Belki de benimkiler hiç kabul olmamıştır.
Adamın biri Allah'ın katına ulaşırmış bazı zamanlar. Özellikle de namaz esnasında. Yine bir gün ordayken kat'ın bekçi meleklerinden allah'a bir soru sormak için izin istemiş. Melekler de haliyle soruyu merak ettiklerinden önce kendilerine söylemesi gerektiğini buyurmuşlar. "bende olup allah'da olmayan nedir", demiş adam. Melekler kızmış. Halbuki cevap belliymiş.
ilmi isteyene zenginliği dilediğime veririm.. ilim ile yani çalışmak ile olacak şeyleri diğer şeyler ile ( para-cüvut geliştirme vs) karıştırmamak lazım.
aksi halde bunun sonunu alamayız ve dini dahi reddebiliriz.
Dua işlerini kolaylaştırabilir. Örneğin ben ygs ye hazırlanırken benden çok daha fazla çalışıp benden daha başarısız olan insanlar var. Ben hem ders çalıştım hem dua ettim hemde ağzı dualı insanlardan(anne baba) dua aldım.
olmayan mantık hatasıdır. denir ki; yer gök dua üzerine kuruludur. evet, dua olmadan olmaz. diyeceksiniz ki "ben dua etmiyorum ama işlerim yolumda". şöyle ki; aslında insanın hali ve tavrı da bir dua olabilir ve siz yaptıklarınız ile bir şey istemiş iseniz, yüce yaratan buna cevap vererek size o isteğinizi vermiş olabilir.
biraz daha açmak gerekirse; insanın iki çeşit duası vardır:
1) fiili dua: hal ve hareketler ile olandır. yani dersleri geçmek için çalışmak gibi.. yine vücut geliştirmek için spor salonuna gidip başarılı olmuş olabilirsiniz, cevabı burada saklıdır. sen yaptıklarınla istemişsin.
2) kalbi dua: dil ve gönül ile olandır. insanın gücünün yetişmediği yerde -ki zaten insanoğlu aciz ve nankördür, çünkü acziyetini her zaman unutur- allah'a el açmaktır.
olması gereken bu ikisini birlikte yapmaktır. yani arzu ettiğiniz bir şeyin gerçekleşmesi için hem çabalamalı hem de "eğer hayırlıysa ver rabbim" demeli, yani tevekkül etmeliyiz.
dua, ruhun gıdasıdır. sadece maddi meselelerde değil, manevi meselelerde de dua edilir.
duanın kabulü ise üç çeşittir:
1) kulun duasında istediği hayırlıdır, verilir. şimdi veya daha sonra olabilir.
2) kulun duasında istediği verilmez, daha hayırlısı verilir.
3) kulun duasında istediği verilmez, çünkü hayırlı olmayabilir.
bu üç durumda da duaya cevap verilmiş olur.
ayrıca daha bilgili yazarlardan ricamdır; eğer eksik veya yanlış aktardığım bir konu varsa lütfen uyarın, düzeltelim inşallah. zor bir mesuliyet altına girmek istemem.
unutmadan.. bolca dua ediniz, halinizi rabbinize arz ediniz. fakat duada aşırı ayrıntıya kaçmayınız. mesela; "cennette üç katlı evim olsun, yanından dere aksın, derede alabalıklar olsun" gibi...
duayı anlamam. tanrının pardon allahın dualara cevap verdiğine de inanmam. dua edersin, gerçekleşmez. neden olmadı dersin. biri çıkar der, demek ki senin için hayırlısı kabul olmamasıymış. haaaa... yok hacı. yemedi. bir de tuttuğu takım kazansın diye dua eden adam vardır ki, onu hiç aklım almaz, onu bin kere anlayamam. ben de küçükken her gs maçında yapardım bunu. ama küçükken. kaybedersek rakip takımdan dua eden daha fazlaymış o yüzden kaybettik diye düşünürdüm. böylece bir sonraki maç daha fazla dua ederdim. yanımdakileri de dua seromonisine kattığım görülmüştür. babam iyi adamdır. neyse ki galatasaraylıydım, sonraki maçı kazanırdık. hadi ben çocuktum. lig tv hala tribünlerde dua eden kocaman herifleri çekiyor. hacı ağbey manyak mısın? koskoca allah...
dua etmek yada etmemek insanın tercihidir.ama dua etmek insanı rahatlatır.kabul olmasıda olmamasıda allah katındadır.inanmayabilirsin ama çamur atma inanmıyom de geç çünkü yarı cahil halinle irdelemeye kalkma böyle kompleks şeyleri altında kalırsın.
ayrıca al capone örneğinin hala verilmemesi gözlerimi yaşarttı sözlük.hadi kim vercek ilk bakalım ?
vay kardeş, yeni uyanmışsın! hayrolsun rüyan. devrilen kamyon şarampolü iyi deldi mi bari? neyse ne diyorduk? dua ve mantık hatası. yanyana gelmesi ilginç iki hede olmuşlar. dua etmeyi düşünen birisi bunda pek mantık aramaz. hani buna bel bağlayan biri, bunun dışında olabilecek her şeye de kendisini teslim etmiştir yahut zaten ayak yapıyordur.