ateist insan söylemidir. çünkü dua etmek her dinde mevcuttur. hristianlıkta, müslümanlıkta, musevilikte. dolayısıyla üç dinin de emrettiği şey boşuna olamaz.
dua etmek insana manevi güç verir ister kabul olsun ister kabulü ertenlensin, diua edip kabul olduğunu görenler içinse daha güçlü dayanak daha büyük lezzetler verir insan manevi anlamda güçlenir.
tabi duaderken "ayşe aliyi terk etsin" bena gelsin diye ederseniz biraz zor kabul olur .
eğer tanrı bütün bu kainatı önceden yazdıysa boşuna yapılan eylemdir. (bkz: kader) eğer yazmadıysa ve dünyaya karışıyorsa senin duana mı yanıt verir milyarlarca insanın karın doyurmak için ettiği duayamı. hala milyarlarca insan açsa oda boşunadır.
--spoiler--
insanların senin için dua ediyorum demesini hiç sevmiyorum, hiç bir şey yapmadan evinde oturuyorsun ve ben zorluklarla mücadele ederken sadece izliyorsun öyle mi? benim için dua etme sandviç yap bari! (bkz: hannibal buress)
--spoiler--
Rab der ki kutsal kitabinda; dualar olmasaydi ne ehemmiyetiniz vardi?
Yani o kullarinin dua etmesini istiyor, ne olursa olsun ondan istenmesi, baskalarindan aman dilenmemesini istiyor. Dua güçtür, destektir, dayanaktir. Dua eden insan umuttur, duasiz insan ise umutsuzluktur.
edilen dua, sizden başka birini daha ilgilendiriyorsa, başka insanları da iyi veya kötü anlamda etkileyebilecekse, o zaman tek başına dua ediyor olmanız işe yaramayacaktır. örneğin "işe ben alınayım" "piyango bana çıksın" vs gibi. aynı konuda dua eden birden çok insanın olabileceği de akıldan çıkarılmamalı.
o yüzden en doğrusu "hayırlısıysa olsun" demektir. bu durumda da "dua etmek ne işe yarıyor madem öyle" diyebilirsiniz. evet ben de bilmiyorum.