siyasi bir kimlik olarak aşırı kürt milliyetçiliğini seçen dtp nin akli vazifesi olmayan temsil hakkıdır. güneydoğu da oy sayısında ön sıralarda olması kimseyi aldatmasın. aldıkları oylar köylerde ve varoşlarda okuma yazman bilmeyen, evinde tv olmayan sadece karnını doyurmaya çalışan kesimin oylarıdır. tam manada dtp nin görüşlerini inceleyip oy veren filan yok. köylerde geçim derdine düşmüş bir teyzemizin oyunu sadece "ben de kürtçe konuşuyorum" diye almak bir kesimi temsil hakkı doğurmaz güzel kardeşlerim. bu okuma yazma bile bilmeyen amcalarımıza, teyzelerimize nereye oy atacakları işaretlenip ellerine verilmişken kalkıp da "kürt halkının oylarını alıyoruz" demek hangi delikanlılığa sığar sormak lazım.
son yapılan 22 temmuz seçimlerinde oy kullanmaya gittiğim okulun bahçesinde oy kullanan kürt kökenli birçok komşu, eş dost filana "kime oy verdiniz" diye sorduğumda birçoğu akp dedi ama bir kişi bile dtp demedi. yanı yanı başımda kürtçe konuşan bu insanları dtp asla temsil edemez böyle bir hakkı da yok.
son sözüm kürtçe hakkında olacak. bu dil yazı olarak çok az kullanılmaktadır. öğrenen insan için türkiye şartlarında çince öğrenmek gibidir. çok da bir özelliği yok. genelde konuşma dilidir ve yeni yetişen kürt çocuklarının birçoğu da anası babası konuştuğu halde öğrenmek dahi istemiyorlar. benim annem babam konuşuyor ama biz dört kardeşiz ama hiç birimiz bir kelime dahi bilmez. bilmeye de niyetimiz yok. bilsek ne olacak hiçbir işimize yaramayacak.
kürtçe bu devletin vatandaşlarının kullandıkları bir dildir ve benim için çok güzel türkü dinleme vasıtasıdır.
türk kürt kavgasını bırakın artık da kürtçe türkü ve kürtçe rock dinleyin daha keyiflidir.
bir siyasi partinin, butun bir ulkeyi ya da o ulkede yasayan belli bir toplumu ve nihayetinde bu toplumdaki farkli siyasi, ekonomik, kulturel katmanlarin tamamina hitab etmesi mumkun mudur? Siyasi partilerin zaman zaman soylem degistirmesi, gecmiste savunduklari herhangi bir tezin, bir donem sonra antitezini savunur hale gelmesi ne ile aciklanabilir? (bkz: chp nin kara carsaf acilimi), (bkz: akp nin raki acilimi)
Siyaset biliminin temel prensiplerinden olan pragmatizmin, Suleyman demirel tarafindan halkin anlayacagi bir dile indirgenmis dun dundur, bugun bugundur demesi acaba siyasi ikiyuzluluk ve siyasi ahlaksizlik midir yoksa siyasetin dogasi geregi pragmatizmin kacinilmazligi midir? Evet gerek chp olsun gerek akp olsun gerek anap gerek dtp olsun her parti hitap ettigi toplumun ve bu toplum icindeki farkli kesimlerin oylarini alabilmek adina donem donem soylem degistirip, bazen herhangi bir konuda radikal bir tavir alirken, bazen de radikal bir tavir almasi gereken bir konuda tahmin edilenden fazla liberallesirler. Ama bu konuda dtp diger partiler icerisinde kesinlik en talihsiz durumda olanidir. bunun nedeni dtp'nin kurtlere hitab eden bir parti olusudur, basit bir ifade ile. Cunku:
Cumhuriyet kuruldugundan beri kendisini birinci derecede kurt sorunu ve ikinci derecede irtica sorununa karsi bir varlik garantisi olarak goren turkiyede ki karar alma elitleri, yani turk silahli kuvvetleri, turk burokrasisi, ve turk siyasetinin icinde ki kuklalar ile is dunyasinin kosebaslarini kapmis ailelerinin bir saltanat surdurmesi icin kendilerine olan gerekliligi ispatlamak adina, "bakin biz olmazsak, bunlar seriat getirir, kurdistan kurar" diyerek kendi varliklarini bu minval uzre sart gorerek ve medyayida arkalarina alarak halki ikna etmeleri, (ikna'dan ziyade, korkutmalari, acziyet psokolojisine sokmalari) turkiye'de kurt meselesi ve irtica uzerinden ne kadar rant elde edilebilecegi, bu meselelerden ne kadar cok ekmek yenebilecegindendir sevgilil aziz dostum.
-bir sigara molasi
iste bu kadar muhim bir meselede yani kurt sorununda, dtp'nin politika uretmesi ne kadar mumkundur? urettigi politikalarin yukarda bahsettigimiz elitlerce tersyuz edilmesi, istedikleri tarafa cekilmesi mumkun degil midir? Bagimsiz bir Kurdistan devletinin kurulmasindan tutunda, "ben kurt asilliyim ama kurtce konusmak istemiyorum ben turkce konusup turk olarak yasamak istiyorum" diyebilecek kadar farkli dusuncelere sahip bir kurtleri ortak bir noktada bulusturmak, bunlari kendi bunyesinde eritip, homojen bir kurt toplumu yaratmak kolay midir sizce? ustelik bunu yaparken de surekli elitlerin baskisi altinda olmayida hep denkleme katmanizi rica edecegim.
Ama sunu soylemeden de edemeyecegim, dtp'ye sadece egitimsiz kurt kadinlarinin, tek gerekce olarak kurtce konusmadan sebep dtp ye oy verdigini soylemek haksizliktir. zira siyaset bilimi masterlari yapmis, yurt disinda yuksek lisans, doktora yapmis bircok kurtte dtp ye oy vermektedir.
Son olarak sunuda belirtelim; bireylerin oldugu gibi toplumlarinda bilinc altlari vardir. sosyolojik olarak kurtlerin kollektivist bilincaltini en iyi bilen, dtp'dir. bugun pkk ve evet onun siyasi temsilcisi dtp'de tikanmis bir durumda olup nasil bir politika ureteceklerini bilemiyorlar. ozellikle trt6'nin kurulmasindan sonra. iste bu saatten sonra belirleyici rol oynayacak sey, taraflarin birbirlerini marjinallesmeye itmeleridir. yani satranc oynaerken asil amac nasil ki karsi tarafa hata yaptirmaksa, bu noktadan sonra taraflarin yapacagi sey bu olacakdir. oysa oyunun cok guzle bir yerinde kasparov turgut ozal draw yapacak bir kardeslik hamlesi yapmisti ama bu hamle kimlerin kimlerin kicini giriyordu sen hesab et artik.
turgut ozal'in 1980 lerde Turkiyeye gobekten bagli bir kurdistan kurulmasi fikri artik imkansizdir bu donemde. siz deyin amerikaya gobekten bagli ben diyim stratejik ortak olarak bir kurdistan kurulmustur. Saglam bir sah cekilmistir. hamle sirasi turkiyede. lakin dikkat etmelidir, onemlidir bu hamle. patlamasin bi tarafinda turkiyenin.
genelde dtp'nin kürt halkının tek temsilcisi olma iddiası varmış gibi bir hava yaratarak başlayan ve sonrasında mutlaka kürtçenin ne kadar da vitrinlik bir dil olduğu ile sonlanan siyasî görüştür.
bu görüşü daha çok akp ve dtp'den kaynaklı "bölünme" paranoyasını akp'nin laikliğe getireceği zevalden daha tehlikeli gören ulusalcı cenah dillendirir.
gerçi ulusalcılar şu ara "akp kendi karşıtlarını asimile etmeye çalışıyor" idrakından yola çıkarak bir şekilde zımni olarak dtp'nin de yanında bir tavır sergilemiş oluyorlar ama neyse, konumuz bu değil.
"milli iradeye saygı" diyenlerin birçok yasal engellemeye rağmen dtp'nin aldığı hatırı sayılır oya sırtını dönmesi gerçekten de manidardır. bu ne anlama geliyor acaba? dtp'ye oy verenlerin milletin bir parçası olmadığına mı, yoksa hâki yakalı bir tavırla onların "sözde vatandaş" olmalarına mı delâlet ediyor bu yaklaşım? kendi bilecekleri iş tabi ama bence kişinin siyasî duruşuna göre ikisi de olabilir.
dtp kürtlerin tek temsilcisi değildir evet, ama dtp kürt kimliğinin ve asimilasyon politikalarının ifşasının tek temsilcisi hâline gelmiştir. bunda sadece kendilerinin değil düzene angaje olmuş "sol" ve sağ partilerin rolü çok daha büyüktür. dtp'nin kimlik konusundaki politikaları bu partilerde kara bir delik oluşturmuştur, bu partiler alternatif açılımlar yapmaktan ve kürtleri kucaklamaktan acizdir.
akp 22 temmuz'dan sonra haklı zaferini kutlarken bunda operasyon yapmayacağını ve kürt kimliğini tanıdığını, bu tanımayı da demokratik bir anayasanın bir parçası hâline getireceğini belirtmesinin bu zaferdeki etkisini yeterince tartamamış olsa gerek ki seçimden sonra düzen partilerinin politik düzlemine kayarak kürt oylarını elinin tersiyle itmiştir. bunun da gayet farkındalar, bakmayın "diyarbakır'ı alacağız" naralarına, efelenmelerine, kürtler cahil olarak algılanıyor olabilirler ama aptal değiller. aptal olsalardı tabi daha çok işine gelecekti kimilerinin.
diğer yandan dtp'ye oy veren kürtlerin batıda dtp'ye oy vermediğini iddia etmek de biraz abes. doğuda dtp'ye veren batıda da dtp'ye verir, siyasî görüş yaşadığın yere göre değişir mi? ben yıllarca konya'da yaşadım, orada da ödp'ye yakındım, bugün de öyleyim. mantığa gel denilesi bi' durum anlayacağınız.
kürtçe dünya üzerindeki herhangi bir dil kadar, anadilim türkçe kadar önemli bir dildir diğer taraftan. asimilasyon politikalarının etkin olmuş olması o dili önemsiz kılmaz. afrika'da bir kabile için de, teksas'ta bir kasab için de dil yaşamsal önemdedir, genelde sosyalizasyon ve özelde politizasyon sürecinin bir parçasıdır.
ana dilim türkçeyi konuşmaktan mahrum bırakıldığımı, üniversitemde başka bir dili değil başka bir dilde öğrenim gördüğümü düşündükçe kürtleri daha iyi anlıyorum. diğer yandan kütçeyi de türkçeyi de bilenlere de gıpta ile bakıyorum, dil bilmek güzeldir, zorlama ile yapılmadığı müddetçe.
Bir çok kişi için farketmeyen sonuç. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Kürt, zaza, çerkeş vs. Hiç farketmez. Bölücüler kendilerine hep bir kılıf ararlar. Ya sahiplenirler ya da dışlarlar. DTP iki yüzlülüğün en iyi örneğidir. Ve gerçek hiç bir Türk vatandaşı bunu yemez. Bu bölücüler ve hatta DTP'liler kıçlarını da yırtsalar Kürdistan diye bir şey olmayacaktır.
kürt halkının çoğunlukta yaşadığı doğu ve güneydoğu anadoludaki sandıkların çoğundan dtp'nin çıkmasıyla, temsil haklarını bu partiye verdiklerine emin olduğum durum.