Şu ana kadar Ruhi Su'nun drama köprüsü performansının üzerine çıkabilen bir performans duymadım. Ruhi Su o davudi sesiyle bu türkünün hakkını vermiştir.
enstruman olmadan dinlemiştim bi kere kadıköyle haldun taner'in orada. söyleyenden ötürü mü bilemem ama muhteşem bi türkü olduğuna kanlı canlı orada şahit olmuştum. muhteşem bi parça ama ne yazık ki aynı yorumu bulamıyorum. hatta bugun instagramda scorp'un reklamında denk gelince aklıma geldi yine. neyse sözlük.
enstrumansız versiyonu bulan olursa mesaj kutumu yeşillendirsin...
Köylüyü sömüren ağalara ve ağaları kollayan, halkı sömüren devlete meydan okuyarak eşkiya olmuş bir kahramandır Debreli Hasan. "Drama köprüsü" de onun adına yazılmış türkü. Solun eşkiyalığa yakınlığını ve bu yola girmenin sebebini de anlatır debrelinin hikayesi aynı zamanda.
Özellikle Osmanlı döneminde Trakya bölgesinde yaşayan ve mübadele sonucunda Türkiye'ye yerleşen Macirler tarafından daha çok bilinen türküdür.Memleketimin türküsüdür.
Drama köprüsünü bilmem ama drama köprüsüne giderken sagodan drama yollarını dinlemenizi tavsiye ederim bu arada drama Yunanistan’da bir bölgenin adı. Gittimmi dramaya hayır gitmedim gitmem de o gelsin. Gelirse nasibini alır, yol yordam öğretir hayatımızdan güzel kesitler sunar kulağına küpe nasihatlar veririz.
drama'da doğmuş büyümüş, askerde haksızlık yapan yüzbaşıyı vurup dağa çıkmış eşkiyalık yapmış debreli hasan'a yazılmış türkü.
eşkiyayı halk kahramanı yapansa zengin gayrimüslim tüccarlardan alıp fakir türklere dağıtması, kavuşamayan aşıkları evlendirmesi imiş.
drama köprüsü'nü hasan gece mi geçtin
ecel şerbetini hasan ölmeden mi içtin
anadan babadan hasan nasıl vazgeçtin?
diyor türkünün orjinalinde pek söylenmese de.
daha da anlam kazanıyor sonra da
anadan geçilir de hasan yardan geçilmez dizesi.
ve daha da anlam kazanıyor jandarmayı atlatıp atlatıp drama köprüsünden geçip esmasına gitmesiyle.
daha da anlam kazanıyor eşkiyalıktan pişman olması.
kavuşamayan aşıkları evlendirmesi.