türk milletinin ruhunun işlediği bir su kemeridir. Bizim milletin bu duygusallığını çok seviyorum. Gerçekten keşke akıllarıyla birleştirebilseler, çok güzel olur..
Alinti:Osmanlı'da vergileme sistemiyle ilgili yazdığım bir tezde bu şarkıya yer vermiştim. Türkünün hikayesinde geçen Debreli Hasan, padişahın iltizam usulüyle* topladığı ağır vergilere isyan eder, birini vurur çok pişman olur ama iş işten geçmiştir. ya yakalanıp idam edilecek ya da ömrü boyunca kaçacak. Bunun üzerine dağlara çıkıp eşkıya olur ancak halktan haraç alan soygun yapanlardan değil zenginlerden halkı soyanlardan paraları alıp fakirlere yardım eden bir nevi Robin Hood Hasan olur yani. genellikle yoksul gençleri evlendiren hasan makedonya da bir de halk için darama köprüsünü yaptırır(tabi zenginlerden cukkaladığı paralarla) mübadele zamanlarında bir şekilde askerden kaçarak türkiye ye girer ondan sonra da nolduğu meçhul, Not: iltizam usulü , devletin kimselere ki bunlar kodaman adamlardır ihale yolu ile vergi toplama yetkisi vermesidir. yani sizin de anlayacağınız gibi, devlet yetkiyi verir, iki sandık altın getir rumeli den der kodaman mültezime, mültezim de iki değil üç sandık toplar zorla iki kasası devlete bir kasası zimmetine. böylelikle bir burjuva sınıfının temelleri atılır zaten fakir olan halk daha da fakirleşir. https://youtu.be/EDRAIXFcVDE
Anadan geçilir yardan geçilmez kısmı dışında severek dinlediğim şarkıdır. Anadan nasıl geçilir lan. 1000 tane yar bulursun da bir ana daha bulamazsın. Ana gibi yar olmaz dememişler boşuna.
çocukluğum boyunca düğünlerde, eş dost toplaşmalarında dinlediğim hep de bre hasan diye söylediğim türkü. kendim dinlemek isteyip internete yazınca öğrenmiştim debreli hasan olduğunu.
anadan geçilir yardan geçilmez sözüyle ne anlatmak istiyor acep? gayet açık aslında. bir taraftan da doğru söylüyor insanoğlu böyledir. acı bir gerçeği dile getirmiş.