germen, britan ve iskandinav geleneklerinde de var olan eski bir uygulama. büyük ihtimal oralara da parmagını sokan roma imparatorlugu vasıtası ile gelmiş. kelime kökü latinca drakhme olup orta çağda kullanılan para biriminden gelir. avrupada para damada iş kurması için falan verilmez. sadece verilir. tasarrufu damat beye aittir. başlık parası olarak çevrilmiştir fekat parayı iç eden erkek tarafıdır. bu yüzden kız babaları kahrolur bir kızları dünyaya geldiğinde. çeyiz desek daha doğru olur.
Avrupa ülkeleriyle Türkiye'deki Rum ve Ermeniler arasında, ailesinin kız evlada ayırdığı drahoma bir işletmeyi yönetmek, sürdürmek, ailesine bağlı olmadan yaşayabilmek amacıyla da verilir. Avusturya Medenî Kanunu'nda drahoma zorunlu kılınmış; isviçre ve Alman Medenî Kanunları'nda kabul edilmemiştir. Ailenin kızlarına verdikleri drahoma genellikle damada geçer. Türkiye'deki geçerli usul çeyizdir.
Kız tarafının erkeğe verdiği başlık parası. Rezalet. Erkekler alınıp satılan bir mal değildir! Şaka bir yana Metalık kısımdan ziyade ben bi erkeğe zırnık koklatmam. Ondan para tırtıklamak varken niye erkeğe para veriliyor? Ay iyi ki Musevi değilim yaygarayı koparırdım.
Neyse ki kürdüm de parayı ben alıyorum. Harika.