doğu ve güneydoğu dan bakan çıkmaması

entry4 galeri0
    1.
  1. Daha önceki hükümetler döneminde doğu ve Güneydoğu'dan başlanarak bakanlıklar dağıtılırdı. Mutlaka Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl vb illerden bakanın çıkmadığı dönem nerdeyse yoktu. Bunlara daha sonra Erzurum, Kars, Batman da dahil oldu.

    Bunda bölgeden alınacak oyların karşılığı, bir şekilde o bölgede etkili olma amacı oluyordu. Özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan son hükümetlerde bakanın çıkmadığı dönem yok gibiydi.

    Bu kesinlikle etnisite amaçlı bir bakış açısı değildir. Genelde oy verilen yerlerde herkes etkinliğinin olmasını amaçlar.

    Yeni bakanların özellikle batı ve Karadeniz ağırlıklı olduğunu görüyoruz. istanbul,ankara, Trabzon başı çekiyor. Bunun yanında Gaziantep güneydoğu değil mi diye sorulabilir. Bu istisnayı bozan durumlardan bir tanesi. Ancak Gaziantep kozmopolit olması, Akdeniz etkisinin de görülmesinden bahsedilebilir.

    illere göre bakan sayıları
    Yozgat 1
    Gaziantep 1
    Ordu 1
    Ankara 2
    Antalya 1
    Bilecik 1
    istanbul 3
    Trabzon 3
    Kayseri 1
    Konya 1
    izmir 1
    Manisa 1

    Büyükşehirlerden gözüken birçok bakanın asıl memleketi de farklı olabilir ancak aslına bakarsanız bu durum yine de pek değişmiyor.

    Bakanlar sadece bir bölgenin değil tüm ülkenin bakanıdır ancak Türkiye'de bakan çıkartan yerlerdeki değişim daha farklı oluyor. Onun için de her il kendi bölgesinden mutlaka bakanın olmasını istediği görülür.
    1 ...
  2. 2.
  3. Elma ile armudu karıştırma durumu. Bunların çoğu milletvekili değil. oy almak için Memleketlerine ihtiyaçları yok ve uğramıyorlardır bile. 4 milletvekili hariç hepsi büyükşehir insanı. Artık bakanlar istanbul ve ankara insanı olacak gibi görünüyor.
    0 ...
  4. 3.
  5. lan kürt olmasaydım devlet bize bahmiyir diye espiri yapardım. biriniz yapsın da eksileyeyim.
    2 ...
  6. 4.
  7. benim bildiğim trakyalı bakan da yok.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük