türkiye'nin en güzel coğrafyalarından birine sahip bol yeşilliği, koyu mavi denizi ve yaylalarıyla ünlü karadeniz bölgesinin doğu kesimidir. hemen hergün yağış alır bu coğrafya yaz aylarında bile nispeten ılıktır. 40 dereceyi pek görmez termometreler kıs aylarında aşırı olmasa da soğuktur hele de yaylalar buz keser, ama yaz aylarında da aşırı sıcak olmaz bu coğrafya. bol yeşillik, gür gür çağlayan dereler ve kuvvetli rüzgarı meşhurdur bu güzel coğrafyanın. doğu karadeniz deyince akla gelen en önemli 3 il trabzon, rize ve artvin'dir genellikle.
arazi kıtlığı, verimsiz topraklar, iş imkanının sınırlı olması dolayısıyla fazlaca çalışkan ve azimli insana sahip bölge. ülke yönetiminde veya bürokraside sıkça bu bölgenin insanı bulunur. başarmak için çalışmanın mecbur olduğu topraklardır. memlekettir, dinmeyen hasrettir.
-iklimi elverişli ve çok yağışlı olmasına rağmen yükselti ve eğim nedeniyle seyrek nüfuslu bir bölümdür.
-dağlar kıyıya paralel uzandığından kıta sahanlığı dardır. kıyılarda falezler yaygındır. karadeniz iklimi içerilere girememektedir.
-her mevsim yağışlıdır. ancak en çok yağışı sonbahar aylarında alır.
-iklimi karadeniz iklimi, bitki örtüsü ormandır.
-çay, fındık, mısır gibi ürünler bol bol yetiştirilir.
-bitki örtüsü kuşaklar halinde uzanır.
Memleketin harika bölgesidir. Ama bazı zihniyetlerin güzellikleri tahrip etmeye betonlaştırmada üstüne yok. insanlık, doğa,zaman birinden biri tokatını atacaktır.
Zaman zaman elime geçen masallardan fırlamışa benzeyen resimlerine bakarak iç geçirdiğim ve hayatımın geride kalan bölümünde gidip gör(e)mediğim için kendime kızdığım fakat kısa vadeli gelecek planlarımda ziyaret etmeyi kafaya koyduğum mavi-yeşil cenneti bölge.