Doğu fazla tutucudur. Aile yapıları emir komuta zinciri gibidir. En tepede baba vardır. Despot bir figürdür. Onun yanında gülünmez, eğlenilmez. Baba ne derse ikiletilmez ve ondan korkulur. Genelde doğu ailelerinden fert sayısı fazla olduğu için, kişilerin özel hayatları yok denecek kadar düşük seviyededir. Doğu halkı okumaya karşı biraz daha mesafelidir. Nâdir de olsa, Okuyanları da hep iyi yerlere geliyorlar, orası ayrı. Doğu evlerinde rahat olunmaz, açık konuşayım. Fazla ciddidir ortam. Doğu insanı, modernliğe daha kapalıdır. "flört" tarzı kavramlar, hâlã onlar için tabudur. Ayrıca, çok dillendirdikleri "namus" kavramı da genelde kadın için vardır sadece. Tabi bu benim fikrim.
Batı insanı ise, Doğu insanının tam tersine daha rahattır. Kuralları daha esnektir. Baba-çocuk ilişkileri, bir subay-astsubay ilişkisi gibi değil, daha arkadaşvari bir ilişkidir. Belki de avrupayla daha diyalog halinde olan bir coğrafya olduğu için, yaşam tarzlarını da günümüz dünyasına adapte etmişlerdir. Ev yaşantıları daha nefes alınabilecek türdendir. Kişilerin kendilerine ait bir hayatları vardır aynı evde oldukları hâlde.
şu "doğulunun evine misafir olun" geyiğini de bir türlü anlamıyorum. biz aç bırakıp işkence mı yapıyoruz amk? siktirsinler. boş yere vara vara yapmanın alemi yok. o misafirperliği çarşıya çıkan askeri sırtından vurmadan önce söyleyecektin aslanım. geç bu tatavayı.