Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi türüdür.Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla doğrudan demokrasi dizgesi, demokrasinin ülküsel anlamına en yakın olan hâlidir. Genellikle nüfûsu az olan ülkelerde yapılır.
uygulanması şu andan mümkün olmayan,uygulansa bile oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilecek sistemdir.
insanların günlük işleri arasında boğulurken devlet yönetmelerini istemek ve bunun rasyonel sonuçları olacağını beklemek saçmalıktır.
yunan şehir devletleri'nde(yunan siteleri) olup daha da etkin olmayan yönetimdir. günümüzde bu nüfus ile olmayacak durumdur.
milletvekili yok halk var. her karar halk tarafından gerçekleşecek. iyi hoş ama insanlar iş yapamaz o zaman. gün boyu oylama, aleyhte-lehte konuşan 70 milyon kişi. 550'sinin ne yaptığı ortada iken 70 milyon ne yapar? çalışanlar iş yapmak yerine demokrasi var işte deyip sürekli kanun yapmaya çalışacak.
isviçre'deki durum farklıdır. iş bazen yarı-doğrudana kayar. onlar da her şeye karışamazlar. federal yapı belli konularda hak tanır:
--spoiler--
1848 federal anayasanın uygulanmaya başlandığından beri isviçre Dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir hükûmet sistemi olan doğrudan demokrasiye evsahipliği yapar. Parlamenter demokrasinin vazgeçilmez ögeleri olan meclis ve konseyler de bulunduğundan kimi zaman bu sistem yarı-doğrudan sistem olarak da adlandırılır. isviçre doğrudan demokrasisinin federal düzeydeki araçları halkın hakları denilen anayasal girişim ve referandumdur. Kanton ve belediye düzeyinde de bu araçlar daha geniş ve farklı olarak uygulanır.
Meclis tarafından onaylanmış bir yasanın geçerliliğini sorgulamak isteyen bir grup yurttaş eğer yasanın çıkmasından sonraki 100 gün içinde yasaya karşı 50.000 imza toplayabilirlerse federal bir referandum isteğinde bulunabilirler. Bu durumda yasanın kabulu ya da reddi için ulusal düzeyde ve basit çoğunluk ile karar verilen bir oylama yapılır. Federal bir yasaya karşı sekiz kanton birleşerek de referandum isteğinde bulunabilir.
Benzer şekilde yurttaşlar bir anayasal değişikliği 18 aylık bir süre içinde destekleyen 100.000 imzaya ulaşabilirlerse federal anayasal girişim ile ulusal oylamaya gidebilirler. Meclis anayasal değişiklik isteğini tamamlayıcı olarak karşı öneri getirebilir ve seçmenler her iki önerinin kabulu durumunda seçeneklerini oy pusulalarında işaretler. Anayasal değişikliklerin, ister meclis tarafından getirilmiş ister anayasal girişimle sunulmuş olsun kabul edilmesi için hem ulusal düzeydeki oylamanın sonucunun çoğunluğu hem de kantonların sonuçlarının çoğunluğu olmak üzere çifte çoğunluk aranır.
anarşist, ''olmayan devlet'' yapısıyla benzerlik taşıyan demokrasi çeşidi. anarşizm devletsiz bir toplumu öngörür ve katılımcıları halktır. karar mekanizmasını halk oluşturur. bu yüzden doğrudan demokrasi anlayışı anarşist toplumun karar mekanizmasıyla benzerlik taşır.