yanlış olanın fazlasıyla çekici gelmesinden dolayı oluşan problem. her defasında "bu sefer olmayacak" denir , fakat yine yanlış yol seçilir. asıl soru şu olmalıdır; yanlış yapa yapa mı doğru yol bulunur?
inatla gidilen yoldur. ya doğruysalar vardır, denemekten korkmayan, hayatı sadece doğrulardan ibaret sanmayan insanın yapabileceği seçimdir. hele birde sevilen insan yanlış yolun ucundaysa, doğru yolu kimse göremez.
gelenekçi değil, yenilikçi olmaktan kaynaklanır. genel geçer doğrular herkes için doğru olmak zorunda değildir. dolayısıyla bunu yapan da kendine göre doğru olanı yapmıştır.
Hataların cazip gelmesi durumudur. Başka bir açıklaması yoktur istisnalar hariç kimse kendini uçurumun eşiğine getirmez, yapılan hatalar sonucunda kişi kendini uçurumun kenarında bulur.
doğru ve yanlış kavramlarının, bireylerce algılananlardan topluma yansımış olduğunu göz önünde bulundurarak,
ne denli doğru ve ya yanlıştan uzak olduğunu algılayabiliriz...
doğru ve yanlışın imkansızlığını her bir insanın tek tek istisna oluşuna kanıt ve dayandırarak diyebiliriz ki;
anlayacağınız dilden;
(bkz: kime göre doğru kime göre yanlış)
dipnot:
toplumsal algı, düzen sağlamak adı altında insanları kontrol etme amaçlı bir sahteliktir, soğuk...
dinsel olarak düşünüldüğünde; namaz kılmak, oruç tutmak gibi şartları bilirsiniz ama alkol, seks vb yanlışları, bir anlamda da dünyalık doğruları seçersiniz...
Yanlış olduğunun bile gene olsa gene yaparım demek. Bir nevi kendini kandırma. Misal ben bu gibi durumlarda " şartlar onu gerektiriyordu"gibi bir kaçış kullanıyorum.