Aşama 1
Cebimde kaç liram var. doğru alışverişi yapabilecek cari gücüm nedir?
Aşama 2
Cebimdeki bu para ile almayı ve aldıktan sonra fayda sağlamayı beklediğim ürünler nedir?
hedef ürünler belli midir? Hangisinden ne kadar miktar gerekir?
Aşama 3
Olası bir şunuda alsam mı moduna beni sokabilesi ürünlerden nasıl kaçabilirim?
(bkz: pazar yeri gezme ve tezgaha bakmadan geçme stratejisi)
Aşama 4
hedeflediğimiz ürünlerin hangi tezgahlarda satıldığının elimizdeki bir not defterine krokisinin çizilmesi suretiyle yol haritasının çıkarılması için keşif yapılması.
Aşama 5
Harekat vakti. Ürünlerin fiyatları belli, yerleri belli, ürünlerin iyilerinin nerde oldukları belli, Harekat planı da belli
e ne duruyoruz, toplayın toplayın doldurun fileye.
işte böyle bir pazar alışverişi doğru ve nitelikli bir alışveriş olup, tüketiciyi karlı yapan alışveriştir.
dün, her zaman alışveriş yaptığım biberci amcadaki biberlerin tükenmesi sonucu hiç tanımadığım bir pazarcıya evet diyip tatlı olarak lanse edilen biberlere talip olmak zorunda kaldım... ve fakat bugün anladım ki, büyük bir yalan ile karşı karşıyayım... bu yüzden doğru pazar alişverişi için yeni bir püf noktası geliyor...
eğer o hafta rutin esnafınızda almak istediğiniz meyve/sebze erken bittiyse bir hafta boyunca ondan ayrı kalmayı göze alın ve tanımadığınız bir tezgahtan alıp, tezgaha gelmeyin... muhtemelen yalan çıkıyor.
Sebze ve meyveleri sizin seçmenize izin veren tezgahlardan alınız. Yoksa eve vardığınızda 3 kilo domatesin içinden salataya doğrayacağınız 3 sağlam domates bile bulamazsınız. Tezgahın size göre ön tarafına numunelik en güzel, alımlı sebzeleri dizerler. Siz satıcının önündekilere ve ters kapattıklarına bakın bir de. Eksik para vermediğiniz için sağlam mal almak hakkınızdır kanımca. Ha bir de kırolara dikkat.