Satürn ve uydularını gözlemleyen Cassini uzay aracı, Güneş Sisteminde karşımıza çıkan sayısız ilgi çekici görüntülere bir yenisini ekledi. Satürnün 61 uydusundan biri olan Iapetus, Çin felsefenin en güçlü sembollerinden Yin ve Yangı yansıtan bir görüntü sundu.
Karşıt güçlerin daima birbirleriyle etkileşim içinde olduğunu, aynı zamanda doğada bağımsız halde bulunduklarını temsil eden Yin ve Yang, Satürnün uydusu Iapetusta da kendini gösterdi. Iapetusun karanlık ile aydınlakta kalan bölgelerinin Yin ve Yang sembolü oluşturduğu fotoğrafın, Cassini tarafından 30 Ağustos 2013 tarihinde çekildiği açıklandı.
NASA açıklamasında, fotoğrafta Iapetusun Satürne bakan yarım küresinin görüldüğünü, Cassininin fotoğrafı görünür ışık altında dar açı kamerasıyla çekildiğini belirtti.
Bazı gök bilimciler, Iapetusun Yin ve Yang şeklinde beliren görüntüsünün, uydunun kendi eksenindeki yavaş hareketinden kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü. Bu düşünceye göre, uydunun karanlık bölgeleri daha fazla ısı hapsediyor ve bu bölgelerdeki buzlu materyaller buharlaşarak soğuk bölgelere kayıyor. Sonuç olarak karanlık bölgeler daha karanlık hale gelirken, aydınlık bölgelerdeki parlaklık da artıyor.
NASIL BU ŞEKLE GiRDi?
Ekvator bölgesinde dev bir sırtın yer aldığı, ceviz görünümlü Iapetus, 1672 yılında italyan-Fransız gökbilimci Giovanni Cassini tarafından keşfedildi. Güneş Sisteminin oluştuğu 4.5 milyar yıl öncesine uzanan en eski gök cisimlerinden biri olan Iapetusun, bu dönemde yaşanan büyük bir çarpışma sonucunda bu hale geldiği düşünülüyor.
Çarpışma sonrasında yörüngesinde kendisinden daha küçük bir uydu oluştuğuna inanılan Iapetus, yerçekim kuvvetinin daha baskın gelmesiyle bu uyduyu parçaladı ve üzerine yağan enkaz, uyduyu daha da tuhaf bir görünüme soktu.
Cassini uzay aracı, 7 yıllık yolculuğun ardından 2004te Satürnün yörüngesine girdi. Uzay aracı, 2017ye kadar incelemelerini sürdürecek. https://galeri.uludagsozluk.com/r/746820/+