doğada yalnız başınıza aç kalınca yiyebileceğiniz hayat kurtaran gıdalardır.
kurbağa bacağı, yabani böğürtlen, semiz ve ısırgan otları, avlayabiliyorsanız da küçük kuşlar ve balıklar.
su havzalarında aç kalırsanız biraz şansınız var ama çöl veya kurak iklimde aç kalırsanız yılana, böceğe talimsiniz demektir. su bulmanız da sıkıntı olduğundan bu canlıları fazla pişirmeden ve sıvılarını harcamadan yemelisiniz.
çölde nispeten alçak bölgelere gidip toprağı kazarsanız nemli bir katmana denk gelirsiniz ve bir bez yardımıyla bu nemli toprağa bastırıp bir kaç damla da olsa suyu bir şişeye biriktire biriktire içebilirsiniz. kurak bölgelerde alçak noktalarda ve ağaç diplerinde illaki nemli katmana rastlarsınız.
bu bilgiler ne işimize yarar demeyin. olmaz olmaz ya, olur bu durumda kalırsanız bir gün bu bilgiler hayat kurtarır.
Böcekler karınca dahil protein bakımından oldukça zengindir arkadaşlar. Evet mide bulandırır ve açlıktan ölecek olsanız bile muhtemelen yemek istemezsiniz. Ama mecburiyettir ki muhtemelen ebegümeci ve de labadagillerden pek çok iri yapraklı ot bulunur, böcekleri öldürüp, yaprağa sarıp, yutun. Ayrıca labada ve ebegümecini rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Labada; https://galeri.uludagsozluk.com/r/1030745/+
Ebegümeci çiçeğini mutlaka görmüşsünüzdür. Yapraklar yenilecek. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1030746/+
Isırgan otu, kökü, tohumu, sapı her yeri yenilebilir. Ama çıplak elle dokunmamalı ve asla pişirmeden yememelisiniz. Bir şey olmaz ama ısırgan işte. Minik iğneciklerinde taşıdığı asitler gün boyu rahatsız edecek batma hissi verecektir. Pişirip afiyetle yeyin. Allahım nasıl canım çekti. işte bunları kırdan dere boyundan toplar yemek yaparız.
Şu tip otlar. Gerçi bu kanola, hardal dahil zaten aynı ailedendirler. Körpe bitkisi turp tatındadır. Sapları yenilecek.
Bir manyak da trt belgesel demiş çok şükür kıra toprağa aşıK, yenilen ot ve mantarları tanıyacak kültürel bilgi ve en önemlisi alışkanlığa sahibiz. Ben bunları yiyorum görünce. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1030761/+
Şu hariç hiçbir mantarı yemeyin. Asla. Bunu bulursanız çiğ olarak da yemekten çekinmeyin. (Ağzım sulandı. Evet çiğ mantar yerim.) https://galeri.uludagsozluk.com/r/1030763/+
Vee gönlümün sultanı Tragopogon porrifolius, yemlik otuymuş, oysa biz milaçok derdik. Sütlüdür; Canım ya.
bana göre üstteki en sevdiğim dikenlerden sonra yabani otların kebabıdır, mantısıdır. Çiçeği dahil, tohumu sapı yaprakları tereddütsüz yenilebilir, çok çok lezzetlidir, beyaz sütü sonradan kahverengi olur, yerken cildinize dokundurmamanızı tavsiye ederim lekesi hemen çıkmıyor,
Çoğu kişi bilmez ama dikkatlice kazdığınızda 10cm kadar, ceviz gibi kökleri vardır, beyaz ve suludur liflidir lezzetlidir.
Hey gidi hey, gdo kokteyli market reyonlarına bağlı büyümüş olan siz ile işbu kırsal ziyafet sofrasında birbirinden lezzetli ve faydalı besinleri çocukluğundan beri tüketmiş olan ve hala nerede görsem büyükbaş memeliler gibi yumulup otlayan ben arasındaki fark burada da ortaya çıktı.
Bilimum etli böcek türleri. Hayatta kalmalıyız aga. E enerji de lazım bu bünyeye. Tiksinmeden afiyetle yemeliyiz onları. Emin olun böcekler biz insanlardan daha temiz, steril varlıklardır.