çekimleri muğla'nın ula ilçesinde gerçekleşmiş ve yerli halkın figüran olarak değil oyuncu olarak yer aldığı küçük bütceli büyük film.ayrıca dün bizim okulda* galası vardı.
istanbul film festivali ve altın koza'da jüri özel ödülü alan dondurmam gaymak'ın oscar yarışında türkiye'yi temsil edecek film olmasına karar verildi. muğla halkının benzersiz desteği ile hayata geçen film, büyük dondurma şirketlerine karşı ayakta durmaya çalışan motorlu bir dondurma satıcısını anlatıyor. yönetim ve senaryosu yüksel aksu'ya, müzikleri baba zula'ya ait olan film, vizyona ise 24 Kasım'da girecek..
yıl 1995.ege'nin küçük bir kıyı kasabasında babadan kalma mesleği dondurmacılıkla geçinen ali usta büyük dondurma firmalarının karşısında durabilmek için banka kredisiyle küçük bir motorsiklet almış ve bu motoru dondurma satmaya uygun bir şekilde romörk ve benzer aksesuarlarla donatmıştır.bunun yeterli olmadığına karar verip bir de yerel televizyona reklam filmi çektirir.yakın çevresi bu durumu alaycı ve sitemkar bir tavır ile karşılamaktadır.aynı zamanda ali usta kasabada bir dondurma dükkanına sahiptir.ali usta köylere satışa çıktığı zaman dükkan güvenilir bir çocuk olan çırağı kamil'e teslim etmektedir.kamil'in abisi ise yaramaz ve asi bir çocuktur ve bisiklet çetesinin başıdır.ali usta hazırlattığı reklamın yayınlanmasından sonraki ilk gün büyük bir heves ile motoruyla satış yapmak üzere yola koyulur.ancak dondurmaya aç ve parasız bisiklet çetesinin onu takip ettiğinin farkında bile değildir.
dondurmam gaymaaak, küreselleşme karşısında çaresizce çırpınan küçük esnafın,eski tarz teknikle üretim yapıp satan bir dondurmacının traji - komik hikayesini anlatan bir film.dondurmacı ali ustanın pazara hakim büyük dondurma firmalarına karşı kendince açtığı savaş filmin ana temasını oluşturmaktadır.
dondurmam gaymaaak, çoğu zaman güldürecek , zaman zaman hüzünlendirecek bir film.hikayenin geçtiği antik karya'yı içinde bulunduran muğla-ula ve gökova çevresi filmin görsel atmosferinin akdeniz filmelerinin sıcak ve samimi havasında kurgulanmasını sağlıyor.
dondurmam gaymaaak, küçük esnafın,küçük kasabanın, ''küçük insanların ''büyük'' filmi...
küçükken yaz aylarında, nezleli bir düdük eşliğinde**, bisikletle dondurma satan amcadan duymaya alıştığımız ve o zamanlar heyecanlanmamıza neden olan çocukluktan bir kareyi hafızalara getirmiş söz. **
çok eğlenceli , müthiş keyifli bir film ama tam olarak sinmedi içime birşeyler eksik sanırım konu biraz havada kalmış senaryo çok sağlam değil...ama konuşmalar ve amatör oyuncuların gerçekten amatör olan ruhlarını izlemek için yinede mutlaka gidilip görülmeli
iki sinema öğrencisinin (bkz: film çekelim mi lan) demesiyle ortaya çıkmış gibi duran, kaymak gibi bir tadı olduğunu düşündüğüm. acilen izlenmesi gereken, uluslararası başarının yerel olanda olduğu gerçeğini göstereceğine inandığım yapıt.
cok sicak, cok icten, cok sevimli bir filmdir. benim gibi anadolu insanini anlatan filmlere bayilan biri icin gercekten de kaymakli donduma tadindadir. yöre halkinin 40 yillik oyunculara tas cikardiklari, Turan Özdemir'in kalitesini bir kez daha ortaya koydugu, günümüzde tavan yapan hic bir seyin olmadigi, sacma sapan amerikan filmlerinden bikanlar icin cölde vaha gibi bir filmdir.
yöre halkının oynadığı, biraz abartılı performanslarla dolu bir ege filmi. teknik olarak, film kurgusu ya da senaryo olarak çok fazla birşey bekleyenler hayalkırıklığına uğrayabilir, ama dibine kadar ege filmi izlemek, egenin güneşini,denizini,kokusunu sadece görme duyusuyla hissetmek isteyenler için gayet doyurucu olacaktır kanımca...