bir aralar medyada sık sık gündeme gelen, satış ve pazarlama amaçlı zihniyet.
bu zihniyete göre, insanın boğazını şişirip bademciklerini, badem haline getiren dondurmanın soğuk oluşu değil, sağlıksız şartlarda üretilen dondurmalarda bulunan bakterilermiş.
dondurma yemek var dondurma yemek var... hayvani bir şekilde yenirse tabi hasta eder. fakat sakin ve mülayim bir şekilde usul usul yalanırsa bu zihniyet en asil duygunun zihniyeti olur.
Aynen doğru bir zihniyettir, dondurma uygun şekilde ve şartlarda yenilirse hasta etmesi için bir sebep yoktur. Dondurma ve bilimum sütlü yiyecekler içerdiği proteinden dolayı bakteri oluşumuna ve çoğalmasına çok müsaittir.
Bu durumda dondurmanın bilinmeyen ve temiz olmadığı ya da temiz sunulmadığı belli olan yerlerden alınmamalıdır.
(bkz: benimde söyleyeceklerim var)
mevsim şartlarına göre uygun olduğu kadar tüketilir, üzerine de ılık su içilirse doğru bir önermedir.
ha birde, bedava kazanıp kazanmadığına bakmak için dondurma çubuğuna oral muamele uygulamayıp küçük diline kadar değdirmediğin sürece de problem olmayacaktır.
bünyeden bünyeye değişen durumun farkında olmayan zihniyettir. yılın 12 ayı maraş dondurması yedim, birşey olmadı. bir oturuşta yarım kilo yemişliğim de var, yine birşey olmadı. ekmek arası pul biberli maraş dondurması yiyeni gördüm, öehh dedim. ona da birşey olmadı. Maraş dondurmasının özelliği midir nedir ?
aslında kısmen doğru cümledir. dondurma kış mevsiminde bile yenilebilir ama terli iken yani vücudun mikrop kapmasına en uygun olduğu süreçte yenildiğinde riskli birşey olur çıkar.
benzer ama alakasız bir benzetme için
ayazda yada eksi 40'larda yaşama nazire yaparcasına yenildiğinde dondurma değil boğaz şişkinliği ölümden yaklaşık bi gün sonra vücut şişkinliğide yaptırır.
zaten kışın kalın giyinmenin sebebi de üşütmemek amacıyla değl, kışın iyice artan böyle ortada vıcı vıcı dolaşan mikroplardan (bkz: mikrop) korunmak içindir.
eğer dondurmayı kıçınıza sokup külahını da sindirmeyi denerseniz büzüğünüzde, hastalık size cırcır adı altında gelir ve tedavinizi umumi hela' da çökerek yaptırmak zorunda kalırsınız.
yanlış zihniyettir. insan ani sıcaklık değişimlerine duyarlı bir yapıya sahiptir. tıpkı aniden sıcak su doldurulan bir bardağın çatlaması gibi, insan organları da ani sıcaklık değişiminden etkilenir.
kesinlikle etmez hatta tedavi edici özelliği de var denilebilir abartırsak. zira bademcik ameliyatı olanlara bol bol dondurma yemesi önerilir. bu sebeple her hasta oldugumda "acaba ilerler de bademciklerimden ameliyat olur muyum?" düşüncesine kapılırım.
ama inatla anneler bunun aksini iddia eder ve saatler süren açıklamadan sonra "konuştuğun kadar yiceksen mide fesatı olursun zaten" derler. e madem hasta ediyodu boğaz ağrıtıyodu ben mide fesatı geçirene kadar zaten boğaz ağrısından ölürdüm??