Safi değil çoklu ırk özelliği gösteren Ukrayna'da ve rusya'daki don nehrinin özellikle güney kısımlarında yoğunlaşan bir slavik millet. Don kazakları da deniyor ve türk kazaklardan farklılar, türkçeleşmenin getirisi. 'Kozak' şeklinde almak da daha uygun düşebilir şahsi fikrim orjinden hareketle ve bu tip kullanımı da daha az yer etmiş. (bkz: Rus kazakları)
Kendilerine özgü eski inananlar adında eski inanışları mevcut hala Ruslarda çok az görülen.
Türkçe kökenli çok kelime var dillerinde ve dilleri ise slav ve türk kırması. Bir nevi tarihin oluşturduğu iki hars arası canlı bir köprü. (bkz: Ataman)
En önemli özellikleri türk etkisiyle de savaşçı ve özgürlükçü olmalarıdır. Zaten özgür insanlar olarak da bilinirlermiş ruslarca. Rus tarihini etkileyen pek çok savaşta yer edinmişler ve pek çok kez ruslara paralı askerlik yapmışlar, genellikle türklere karşı ve bu türk kazakları ile karıştırılmamaları zaruriyetinin de bir parçasıdır.
Bir Kozak ailesinin oğlu olduğunda, akrabalar çocuğa bir ok, bir yay, bir hartuç, bir kurşun ve bir silah verirdi. Bu eşyaların hepsi duvara, çocuğun yatağının üstüne asılırdı. Üç yaşındayken çocuk ata binmeye başlardı ve 7-8 yaşlarında sokakta gezinmek, balık tutmak ve yetişkinlerle avlanmasına izin verilirdi.
Sadece türk, doğu kültürüyle ruslar da değil pek çok göçmen ve viking tarzı ziyaretçi kavimler de bu milleti oluşturmuş bir nebze. (bkz: Rus vikingleri)
18. Yüzyılda güney kafkasyada rus çıkarları için savaşmışlar ve burada müslümünlaşıp, adigelerle kültürel yakınlaşmalarından buradakiler 'kuban kazakları (kubanka)' olarak adlandırılmışlardır. (bkz: Kuban Halk Cumhuriyeti)
(bkz: Sahtiyan)
1917 ve 1941 arasında, Don Kazaklarının nüfusunun yarısından fazlası öldürülmüş veya sınır dışı edilmiştir ve bu dönem sırasında sınır dışı edilenlerin çocuk ve torunlarının Rusya'ya geri dönmesi yasaklanmıştır. Don Kazakları 1990'ların başında SSCB'nin dağılması sonucunda yeniden dirilmiş ve 1997'de Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından resmi olarak tanınmıştır. Atamanlarına ise bu tanınma doğrultusunda Mareşal unvanı ve üniforması verilmiştir.
2014'ten bu yana, Doğu Ukrayna'daki savaşa gönüllü olarak bilinmeyen sayıda Don Kazak katıldı. Bu grupların çoğu DHC ve LHC'ninsilahlı kuvvetlerine dağıtılmış ve entegre edilmiştir.
Not: Türkçe vikipedi ve çeşitli anonim internet verisi kullanılmıştır bu giride.