doğumu 26 Ekim 1685 - ölümü 23 Temmuz 1757. Hayatının büyük bölümünü ispanya ve Portekiz'de geçiren italyan besteci. Barok dönemde yaşamış olmasına karşın, müziği daha çok klasik dönemi etkilemiştir.
1685 yılında Napoli'de doğan Domenico Scarlatti'nin babası da kendisi gibi ünlü bir besteci olan Alessandro Scarlatti'ydi. Küçük yaştayken babasının yanı sıra devrin diğer ünlü müzik adamları Gaetano Greco, Francesco Gasparini ve Bernardo Pasquini'den ders aldı. Uzun yıllar ispanya ve Portekiz'de müzik yaşamına devam eden besteci 72 yaşında Madrid'de öldü. Scarlatti'nin çok az eseri yaşadığı sürede basılma şansı bulabildi ve sonraki 250 yıllık süre zarfında dağınık şekilde yayınlandı. Buna karşın özellikle Chopin, Brahms, Bartok, Horowitz gibi Romantik dönem bestecilerini sonatları ile etkiledi. Scarlatti çoğu ikili formda tek bölümlük beş yüzün üzerinde sonat besteledi. modern piyano tekniği bu sonatlardan geniş ölçüde etkilenmiştir. içlerinden bazıları hem akortsuz tonların veya grupların kullanımı hem de uzak tuşların alışılmadık kullanımında, harmonik canlılık göstermektedir. Besteci ritim ve müzikal sözdizim konularında da bir öncüdür.
Klavsen virtüözü Scott Ross 1985 yılında bestecinin doğumunun 300. yıl dönümünde 555 sonatı da icra etmiştir. bu sonatların, üç org ve birkaç enstrümantal süit haricinde tümü klavsenledir. yine bir başka ünlü icracı Horowitz bestecinin sonatlarını klavsen yerine piyanoda çalmıştır. *
k322 numaralı bir gitar sonatı var. çok keyifli bir parça. 1650'lerde yazmış. yani, 350 yıldan daha uzun bir süre önce. vay, adamım, vay... şimdi kontrol ettim, buhurizade mustafa ıtri efendi zamanında yaşamış. ya da ıtri onun zamanında yaşamış.
en önemli etkisi barok dönemde, modern piyano tekniğinin öncüsüdür. piyano sonatalarının, gitara uyarlamak ise başlı başına bir uğraş, meseledir. bunu da güzel bir şekilde uyarlayan isim yine ahmet kanneci'dir. özellikle sonata k32 tavsiyemdir.