dolmuş şoförünün kimi zaman bilerek,kimi zaman da bilmeden sebep oldugu hadisedir.parayı yollamış olan kişi,genelde şoförün tipinden paranın gelip gelmeyeceğini az çok anlamıştır.buna rağmen geri gelemeyeceğini bilse de yollamak zorundadır.para yollanır,üstü gelmez.para sahibinin canı sıkılır,stres yapar.önceleri cılız bir sesle 10 milyon üstü vardı ama gibisinden bir ses çıkarır.şoför sallamaz.para sahibi yaşadığı çarpıntı ve stresin de gazıyla hocaaaaaa,para üstü nerde bizim? der ve şoför anlar.
durum can sıkıcı,stres yaratıcı,ömür azaltıcı ve üstüne gidilesi bir durum olup,dolmuşa binmeden bozuk para bulundurmakla engellenebilirliği kanıtlanmıştır.
minübüse binilir en arka koltuğa oturulur 10 ytl den bir kişi verilir. sonrasında zaten bütün yolcular gönderir şöförün kafa allak bullaktır. ama siz hala daha diken üstünde hadi benim para üstü nerde diye başlanırsınız. sonunda şöfere söylenen laf şöyledir..
bizim 10 ytl den bir kişi vardı kaptan çoktan unutulmuştur.
diğer yolcularla sanki ömrün geri kalanı geçirelecekçesine düşünceleri fazlaca dikkate alınıp, "para üstünü sorarsam bana pinti derler mi??? beni daha mı az severler? küçük mü düşerim lan??? pipim düşer mi anneanne???" sorularıyla yüzleşilen durum. bonkör gözükmek için sessiz gidilen 20 dakikalık yolun sonuna doğru arkadan "üstü kalsın babiş!!!" demek de bir çare midir? olabilir...
1.20 ytl olan Üsküdar Kadıköy hattında 1.25 ytl verdinizse 5 kuruş için " kaptan bizim para üstü vardı 5 kuruş dediğinzde" dolmuştakiler tarafından "ulan ne aç gözlü lavuk 5 kuruş için bu kadar bağırılırmı" diye eleştirilmeniz sonucunu doğurabilecek durum.
gelmeyen üst dolmuş ücretine bölünür.bulunan sayı 3,5 neyse o kadar sefer dolmuşa binildiğinde ücret ödenmez ve sorun hallolur.
(bkz: mutluluğun formülü)
not:küsüratlı sayılar gözardı edilmiştir.