dolmabahçe sarayı

entry83 galeri25 video3
    8.
  1. ilk gittiğimde 8 yaşındaydım ve çok etkilenmiştim; çok güzel bir yapı. keşke daha iyi koruyabilsek.
    2 ...
  2. 7.
  3. çok yanlış bilinen bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. dolmabahçe sarayı'nın yapımı öncesi borç para alındığı ve bu paraların, çil çil altınların, saraylara yatırıldığı söylenir. halbuki bu yanlıştır. ilk dış borcu osmalı 1856'da kırım savaşı öncesi, "savaşa hazırlık" için alındı.
    buradan şu sonuç çıkabilir: zaten var olan para saraya harcandığı için devlet zayıfladı ve savaşa hazırlık için devlet fakirdi. bu yüzden borçlanıldı. yani, yine dolmabahçe sarayı çok masum değil.*
    1 ...
  4. 6.
  5. atelyeler kısmı bok götüren saray. Ata'nın ölümünden sonra sadece gezilen ve girilen bölümleri bakım görmüştür. Tarihi yaşatmak değil rantı korumak amaçlı kafaların yönetiminde bir gün faili meçhul bir yangında diğer tarihi eserlere olduğu gibi ellerimizden uçup gidebilecek anıları yüreklerde saklı bir eser. Kuleli askeri lisesi binası ile birlikte boğazdan geçerken istanbul'un imzası gibi heybetli duran yapı.
    2 ...
  6. 5.
  7. burada, biçimde, ayrıntılarda ve süslemelerde gözlenen belirgin batı etkilerine karşılık, kuruluş ve mekan ilişkileri açısından geleneksel türk evi plan tipinin çok büyük boyutlarda uygulandığı görülür.

    (bkz: garabet amira balyan)
    (bkz: nkogos balyan)
    1 ...
  8. 4.
  9. haremlik kısmı, yani padişahların hayatını sürdüğü ve sonradan ataturk'un de kaldığı ve kullandığı kısım mutlaka görülmelidir. icinde insanın hayata bakışını değiştirebilecek iki yatak vardır. bunlardan biri transatlantik boyutlarinda, 2 metreden uzun sultan abdulmecid'in yattigi (ve muhtemelen bir suikast sonucu oldugu) yatagi, digeri ise ataturk'un son gunlerini gecirdigi yataktir.

    ataturk'ün istanbul'a geldigi zamanlarda kullandığı ve yattığı oda genis ve balkonlu bir odadir. kuleli öğrencilerini bu odada, diger odasina gecmeden once selamlamistir. bu odadaki duvar, banyoya gecisini kolaylastirmak icin yikilmis ve bir yapılmış. ziyaretçilerin gözlerinden bu duvarı saklamak içinse duvar bir elbise dolabı olarak saklanmış, yapıdaki simetriyi bozmamak için de gerçek elbise dolabı karşı duvara yerleştirilmiş.

    atatürk'ün gözlerini son kez kapattığı oda, bıraktığı günkü haliyle ziyaretçilere açıktır.
    6 ...
  10. 3.
  11. 2.
  12. ulu önder atatürk'ün son gördüğü manzara. Eşsiz bir güneş battı dolmabahçe sarayı'nda battı ancak ışıkları hep gökyüzünde, üzerimizde kaldı, bizi hiçliğe bırakmadı. *
    2 ...
  13. 1.
  14. Dolmabahçe Sarayı, Avrupa sanatı üslûplarının bir karışımı olarak 1843-1856 yılları arasında inşa edilmiştir. Sultan Abdülmecit'in mimarı Karabet Balyan'ın eseridir. Osmanlı Sultanlarının her devirde birçok sarayı bulunurdu. Ancak esas saray Topkapı, Dolmabahçe Sarayının tamamlanmasından sonra terk edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı 3 katlı, simetrik planlıdır. 285 odası ve 43 salonu vardır. Denizden 600 metrelik bir rıhtımı, kara tarafında ise birisi çok süslü 2 abidevi kapısı vardır. Bakımlı ve güzel bir bahçenin çevrelediği bu sahil sarayının ortasında, diğer bölümlerden daha yüksek olan tören ve balo salonu yer alır.

    detaylı bilgi için;

    http://www.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=356
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük