doların ticari olarak yükselme sebebi ülkede ithalatın ihracattan fazla yapılıyor olması. düşmesinin sebebi tam tersidir. bir birlerini doğrudan etkilerler şöyleki; dolar düştüğü zaman ihracatçının kazancı düşecektir, dolar yükseldiği vakit ise ithalat yapan şahısın ithal ettiği eşyalar pahalı olduğundan ithal etmek istemeyecektir(ithalat kötü gibi gözüksede doğru yapıldığı vakit ülke arge ve ürün kalitesine çok büyük katkısı vardır). en iyisi dengede olmasıdır. denge neresi derseniz enflasyon, paramızın dünya çapındaki değeri, ticari pazar payımız ve çıkarlarımız hesaplanarak kendi kurumuzu oluşturmamız gerekir. lakin işin içinde sürekli siyaset olduğu için bu mümkün değildir. unutmadan söylemek gerekir;
türkiyedeki dalgalı döviz kuru siyasilerin ve yabancı geçici sermayenin oyun tahtasından başka birşey değildir. bu zatlar istemezse o kur 0,0001 oranında bile yerinden oynamaz.
ihracat devi bir ülke olmamız durumunda söylenebilinecek sözdür. ekonominiz dışarıdan döviz üzerinden aldığınız enerji üzerine kurulu ise siz hammadde kaynağı iseniz bu tespit bir boka yaramaz.
tanım : dersin yarısını dinlemiş yazar tespitidir.
ekonomiden anlayan biri olarak katıldığım önermedir.
bu meret ucuz oldukça kafamızı zorlayıp ne araba yaparız ne pc üretiriz ne de israfın hem enayiik hem günah olduğunu akla getiririz.
türkiye de kimse sanayi üretimi yapmaya istekli değil. çünkü dışarıda daha ucuz tabi sözde daha ucuz, alırsın dışarıdan borcu gidip borç aldığın adamın malını alırsın. olursun mal.
hadi öptüm.
bu ülke bir tek bana mı kötü diye düşündüren açıklamadır.
her şey ülkemize yarıyor, yok enflasyon düşük, yok büyüme % büyük filan.
lan doğru söyleyin bana çaktırmadan bütün ülke çatır çatır kalkınıyor da tek dertli ben miyim?
paranoyaya bağladım amk. (bkz: the truman show)
eksik önerme. çıkması bir derece iyidir (bilindik ihracat-ithalat konusu), ani hareketi kötüdür. sermaye kaçışına neden olur. kaçmasın diye tl faizleri arttırılır. o ara enflasyon coşar filan.