Doların rekor kırması şirketlerin borç yükünü de artırdı. Kur şoku, özel sektörün 1 yıl içinde ödeyeceği 70.1 milyar dolarlık yurtdışı kredi borcunun 10 milyar lira daha artmasına neden oldu...
Ülkeye dışarıdan gelecek malların hiçbiri yakında alınamayacak seviyeye gelecek. Ne telefon alabileceğiz, ne araba... Ama bize ne ki elin amerikalısının parasından... Onlar düşünsün.
Ayrıca pozitif bir yanı var ama buna sevinmek çok küçük düşürücü bir durumdur. Dışarıya mal göndermek daha da kolaylaşabilir. Dolar karşısında yerleri öpen paramızı çok kolay karşılayacaklarından mal satışı artabilir. 1 dolara bizim 5 liramızı karşılayabilecekler yakında. O yüzden daha pahalı diğer ülkelerin malları yerine ucuz türkiye malları kullanılabilir belki de.
--spoiler--
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, dolar kurunda normalin üzerinde bir balon oluştuğunu, işin teknokrat ve teknisyenlere bırakılması halinde kurlardaki hareketliliğin önüne geçilebileceğini söyledi.
Ateş, sponsorluğunu üstlendiği 6'ncı Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde turizmcilerin kur ve faizlerin geleceğine yönelik sorularını yanıtladı. Döviz kurunda yaşanan hareketliliğin ABD'nin faiz kararlarıyla Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik sorunlardan kaynaklandığını belirten Ateş, “Şu anda en büyük korku ve endişe; acaba Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelere dışarıdan para gelecek mi? Korku bu” dedi.
TL'NiN KAYBI DAHA FAZLA
Ateş, dövizdeki hareketliliğin gelişmekte olan ülkeleri etkilemekle birlikte Türkiye'nin bu süreçten çok daha fazla etkilendiğini, TL'de daha büyük kayıp yaşandığını söyledi. TL'nin dolar karşısında değil, aynı ligde bulunan Rus Rublesi ve Güney Afrika Randı'na karşı da yüzde 20'den daha fazla değer kaybettiğine dikkat çeken Ateş, “Bu durumun 15 Temmuz sonrası yaşanan olaylarla jeopolitik nedenlerden kaynaklandığını düşünüyorum. En son Adana'da patlayan bombayı medya 2.5 saat son dakika diye verdi. Çok çok üzülüyoruz, içimiz yaralar bağladı. Ama kendi ayağımızı vuruyoruz” diye konuştu.
3.40'LARI HAK ETMiYORUZ
Hakan Ateş, iç ve dış etkenlerdeki kötüleşmeye bağlı olarak TL'deki düşüşün devam edebileceğini de belirtirken, bununla birlikte dolardaki 3.40- 3.50 gibi seviyeleri Türkiye'nin hak etmediğini ifade etti. işin teknokratlara ve teknisyenlere bırakılması halinde balon oluşan kurlardaki hareketliliğin önüne geçilebileceğine inandığını söyleyen Ateş, jeopolitik risklerin artması, Fitch'in not düşürmesi halinde dışarıdan kaynak girişlerinin çok zorlaşacağını, üstelik libor ve Eurobor'da yaşanacak artışa bağlı olarak değişken faizli kredi maliyetlerinin yükseleceğini bildirdi. Ateş, dolardaki yükselişin ABD ekonomisine zarar vermeye başladığını, FED'in faiz artışını erteleyebileceğini de söyledi.
‘EN ÇOK ENERJi VE TURiZM ETKiLENiR’
Kurdaki tırmanıştan ekonomide kimlerin nasıl etkileneceğiyle ilgili olarak görüş bildirenler, özellikle ekonomik açıdan Türk Lirası'ndaki değer kaybının enflasyon, iç talep, tüketici güveni ve yatırım ortamına olumsuz etkilerinin olmasını bekliyorlar. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Profesör Dr. Burak Saltoğlu, bu durumu “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hesaplarına göre yüzde 10'luk kur artışı enflasyona yüzde 1.5 katkı yapmaktadır. Bu da ister istemez TL faizlerine baskı yapacaktır. Kur artışı özel tüketimi ve tüketici güvenini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir” diyerek açıklıyor.
Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş ise Türk şirketleri açısından kısa vadede döviz kaynaklı bir likidite krizi beklenemeyeceğini aktarıyor. Demirtaş'a göre TL'deki değer kaybından en çok borçluluğu yüksek olan enerji, inşaat ve turizm sektörleri olumsuz olarak etkilenebilir. Avantajlı konuma geçebilecek olanları ise ihracat yapabilen, iç pazarda yabancı para cinsinden fiyatlama yapabilen, maliyetlerdeki artışları ürün fiyatlarına yansıtabilen, yatırım süreçlerini tamamlamış ve güçlü mali yapısı olan şirketler olarak sıralıyor.
--spoiler--
Bu muhalifler bilmez kardeşim gezi parkı zamanında dolar 1.5 tlydi eylem başlayınca aslında 15 lira olmuştu reis eyy dolar deyince tekrar 3 liraya düşmüştü hey gidi günler.
Seçimden önce tinder dan tanıştığım bir finans danışmanı ile konuşmuştum.
Bana seçimden bir kaç ay sonra dolar 7 tl yi bulucak demişti ben de iplememiştim abartiyodur diye düşündüm. Keşke tüm parami dolara cevirseydim çok pismanim.