Sevinmeyin. Dolar talebini Londra'ya değil TCMB'ye yönlendirmek için TL kısılmıştır. Bunun üzerine de iki yıllık gösterge faiz %28.40'a fırladı. Yani kırk satır mı kırk katır mı ikilemindeyiz. Başkanlık sistemi çoktan çöktü, ülkeyi ABD ve piyasalar yönetiyor artık.
Ülkenin durumu zaten bok sen hala bok atılıyor mu zannediyorsun? Üç hafta önce 4.75 olan kurn 5.80 oldu diye mi bütün bu göbek atman? O zaman kendi enayiliğine şaş bence. Ortada olan durum söyleniyor, hayalden uydurulan veya olmayan bir şey değil.
Ayrıca yapılacak şeyleri 2013'ten beri hadi bizi bırakın bütün aklı başında ekonomistler söylüyor yazıyor, siz yiğit bulut gibi kekoları kucaklamayı tercih ettiniz. Bir de çözüm bulmaya çalışsanıza demez mi. Götünüz sıkışınca aynı gemideyiz çözüm bulun yaaaaaa bok atmayın yaaa.
Negatif devam edersek bu sefer durduramayiz gibime geliyor.
Ulke 6.nin ustundeki kura 1 sene dayanamaz o yuzden su donem cok kritik umarim guzel adımlar atilir israf ekonomisinden vazgecilip uretim ekonomisine dogru yol aliriz. Bu donemde yatirimciyi tutmakta onemli.
Tedirgin oldugum tek detay yabanci yatirimci dolar 7 ken ulkeye girip dolariyla tl aldiysa dusunce bozdurup kacmasi onun icin bir nevi onlemler alindi umarim yararli olur ve ulkemizin refah seviyesi yukselir.
vay arkadaş dedirten hadise.
dolar yükseldikçe akçomarlar seviniyor resmen. neymiş reislerine destek oluyorlarmış.
yahu asgari ücret alan insanlarsınız. asgarinin 3-5 katı maaşım var, it gibi titriyorum ne bok yerim diye. bunlar gebeş gebeş nasıl yaşayabiliyorlar.
dolar olmuş ebesinin nalbatı, 5.80'e sevinir hala gelmişiz. piyasa o kadar kırılgan ki en küçük krizde 10 tl olacak. elbette ülkenin bu durumda olması akpnin yıllar yılı süren politikaları.
rizeli ne yapacağını bilemez hale geldi. dolar artınca oto zamların uygulanması gerekirken yerel seçimleri kaybetme pahasına zamları dahi uygulayamıyorlar. benzin, dizel ve otogaz gibi ürünlerin şu dönemde ülkeye maliyetini kimse gündeme dahi getirmiyor.
normsl şartlarda % 0.5'lik kur dalgalanmasında bile zamlar aynen yansırdı. vatandaşı olmasak eğlenceli ülke.
ekonomist değilim, pekte anlamıyorum şuanda tam anlamıyla düşürmeyi nasıl başardıklarını, ama net müdahaleler olduğunu hepimiz biliyoruz, bi yere kadar normalleştirilebilir belki, 5'in altına düşer mi? keşke düşse.
üretim olmadan ne liramıza değer katabiliriz ne de ekonomimizi yüceltebiliriz.
size bu durumun gerçek nedenlerini sıralayayım :
bu seçimde anketler kritik derecede istanbul ve ankara için alarm veriyor. bu nedenle son bir hafta içinde oyları artırmak için bir düşman lazımdı. TAA taaam dış güçler golan tepeleri deyip oy devşirmeye çalışıyorlar. kimse bana 260 milyon dolarlık günlük hacimde MB nin shortlarını terste bırakacak hamleleri engelleyemeyeceğini açıklayamaz.
söylediklerim ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor aksine yıllık grafikte bir tobo oluşumu olduğu ve doların 7,3 tl yi en az göreceğini biliyoruz. ama şimdi değil hele bu hacimle değil.
pzrtesi için iki senaryo var. birincisi MB nin etkin müdahalesi sonucu 5,50 altına çekilme ve zafer nidaları. ikincisi seri bir şekilde 6 üzerine çıkması .
ilk senaryo daha olabilirliği yüksek izleyip göreceğiz.
benim reçetemde ülkede sürekli ithalata değil, üretim ve dolayısıyla ihracata yatırım yapılması.
mesela nedir bu?
adamın biri şirket kuruyor. diyor ki açık açık, ben dünya üzerinde ne kadar sikko, kalitesiz ürün varsa ithal edeceğim. bu adama birileri de diyor ki, al sana kocaman kredi.
o krediyi veren birileri, bu adama yok diyecek işte. olay burada başlar. üretim yaparsan vereceğim krediyi, vergi indirimini.
üretim ve ihracat artmazsa, bırak doların 5.80 olmasını, ülke batar. sömürge olursun ilerde.
konuyla ilgili çoğu kimsenin acil eylem planı üretimden geçiyor. fakat üretim başlı başına bir hadise.
mesela amerika'nın mısır dediğimiz nesneyi üretmesi gibi bir üretim-tüketim ve pazarlamaysa pek tabii ki konuşulabilir bir seçenek.
bir türk belki de mutfakta en ileri olduğu kendi tarzındai kahvaltı yerine gdo'lu mısır ürünüyle kahvaltı ediyorsa, pizzasına mısır ekliyorsa, mısır ve püskülü tatlandırıcıları baklavana kadar giriyorsa ve sen bu örneği karşılayabilecek haldeysen pek ala!
yakın zamanda bu arayışlar içerisinde devlet eliyle kenevir hamlesi yapıldı. müthiş bir gelişme!
yani üretim dediğiniz mesele uzun vadeli bir politika ve şu an musluklar açık. müdahale etmedikçe fatura kabarıyor. işler karmaşıklaşıyor.
tabi bir yandan şu da var bu işlerin tek çözüm yolu yok. pek çok var. istihdamı düşürmek de arttırmak da çözüme dair olumlu seçeneklerdir.
o yüzden fantazi değil iktisat ve ahlak konuşmak lazım.