Evet bir gün zaman makinası icat edildiginde, tekrar 2015 yılına ışınlandığımız o an gerçeklesecek durumdur. Tercihen eğer istenirse 2013 yılına gidip 1.80-1.90 seviyelerine de gelinebilir.
Bir başka bakış acısıyla paramiz biraz daha deger kaybedince -yaklaşık bi on yıl sonra falan- 1 dolar = 32 tl olduğu sene paradan bir sifir atilarak doların tekrar 3.2 tl olması saglanabilir.
Yadsınamaz gerçektir. Tabi tayibi gönderip beni führer yaparsanız düşer. ilk işim surileri siktir etmek ikincisi döviz kurlarını dengelemek olacaktır. Üçüncüye topluca karar veririz ben eğitim inkılabı düşünüyorum.
Ülkemiz dışa bağımlı bir ülke haline geldi ve hiçbir şekilde üretim yapamıyor. Savunma sanayi'de kendimizi geliştirdik birazcık ama yeterli değil. Diğer alanlarda'da aynı performansı göstermek gerekiyor. Yerel seçimlerde'de öyle diyordunuz dolar geri düşecek ama düşmüyor be güzel kardeşim. O yüzden koltuk sevdalılarını indireceğiz paşa paşa !. 25 Haziran'da görüşmek üzere.
iktidarın, karşısına ne zaman sorun çıksa sorunu "millileştirmesi" gerçeğini değiştirmeyecektir. Anında bir canavar yaratılıyor, bir godzilla. O canavara dair ne varsa lanetleniyor.
Bu yolla kendini önemsiz gören kim varsa sorunu çözmek için fedakarlık yaptığını hissediyor. illüzyon böyle yaratılıyor.
Bu bugün dolar olur, yarın mercimek çorbası olur, öbür gün tunguska halkı olur. Düşmansız milliyetçilik olmuyor.
Demem o ki dolar yarın düşer artar o önemsiz. Ama o küçük insanlar kendini önemli zannediyor. Mücadele ediyorlar kendilerince. Dava falan. Ekonomi tümden çökerken birinciliği dolara veriyorlar. Böylece tüm o sebep listesi yok oluyor. Tek bir sorumlu görüyorlar böylece.
doların 3.20 ye gerilemesi için kritik barajları test etmesi ve buralardan düşmesi gerekmektedir. öncelik 3.375 sonra 3.35 3.328 3.305 daha sonra 3.28 3.25 ve 3.235 bu benim analizim ki bakarsanız çoğu ekonomist bunları söyler bunlar arasında en kritik barajlar 3.35 3.305 ve 3.25 tir ancak doların aşırı o yönlü seyri için doların türkiye piyasasında 2. para konumuna düşmesi, dış piyasada değer kaybetmesi ve jpy/usd paritesinin yükselişe geçmesi temel şart şunu da hatırlatmakta fayda var jpy son zamanların en kötü değer kaybını yaşıyor dolara karşı.
suni düşüşler seviylerin o olçüde kalacağını göstermez yalnız dolar üzerine iç piyasada yapılan aşırı baskı ve küresel ölçekte doların hız kesmesi bizi 3.375 eşiğine yaklaştırdı.
bu günden sonra gelişen olaylar neticesinde kur yukarı ya da aşağı yönlü bir hareket gösterecektir.
şahsi kanaatimse 3.30 ları zorlayacak fakat buradan yükselerek yıl sonu 3.53 gibi kapatacaktır.
Turizmin gecen seneye göre daha iyi olursa, üretim arttirilir ve ihracat daha fazla yapilirsa gerceklesebilir.
tabi siyasetcilerin neler yapacagi da cok önemli. Olasi bir istikrarsizlik her seyi tepe taklak yapabilir. Ekonominin yönünü yine gelecekte yapilacak yatirimlar belirleyecektir.
bugün düşer yarın yine yükselir. ülkende dolar çıkışı fazla girişi az ise yükselir. ya da doların dünya piyasasında değerinin düşmesi lazım ki bu da amerikanın ya da dolar ile ihracat yapan ülkelerin ekonomik kriz yaşamasıyla gerçekleşir. tabi yaşadığı krizde uygulayacağı politika da önemli.
bu başlığı 2 sene önce açsa biri, daha çok gülerlerdi. çünkü 2.32 idi o zamanlar.
2010 yılında açılsaydı çok daha fazla gülünebilirdi, hatta küfür edilirdi. çünkü 1.50 civarıydı dolar .
15 gol yiyip de 2 gol atan takımın sevinmesini andırıyor bazı tepkiler.