Gidiyoruz hemen şimdi Aliexpressten mal alıyoruz acayip ucuza, sonra onları Eminönü'nde 10 20 liraya satıyoruz. Bu işlemi tekrarlıyoruz hem Çin ile ilişki geliştiririz hem de turistlere bi sat bunlardan öfff iyi para....
- ithal girdi oranı düşük, yerlilik oranı yüksek üretim yapmak.
- ekonomiyi; uzun vadeli, ithalatı önleyici ve ihracatı artırıcı, yapısal sorunları giderici planlamak.
- iç politikada prim yapma uğruna ülkeyi baskı altına sokacak söylemlerden kaçınmak.
bazı arkadaşlar merkez bankası şak diye %20 faiz verse şak diye dolar düşer sanıyor amma velakin öyle değil.
amerika'da devam eden iran ambargosunu delmekle tırnak içinde kara para anlamakla suçlanan banka ya da bankalar var. dava kişiler üstünden yürütülüp, bankalara gelecek çok ciddi yaptırımlar olabilir.
düşünsene bir sabah ansızın x bankası 10 milyar dolar ceza yedi. hangi zengin faize aldanıp parasını yatırır. üstelik döviz stabil değil.
üstelik faiz artarsa para bankalara çekilir, çekilen para sıkılaşır, sıkılaşan para kemer sıkar, sıkılan kemer adamı iki büklüm yapar.ne kadar çok faiz o kadar az kredi. ne kadar az kredi o kadar az harcama. ne kadar az harcama o kadar donan piyasa.
Herbokoloğun değil, gerçek ekonomistlerin uyarılarını dikkate alarak yol çizmek. Yoksa bu yolun sonu fosseptik çukuruna çıkıyor. Birileri hapsi boylasa bile biz sefaletten kurtulamayız.
Patronlara yatırım yapması için hibe ve teşvik vermek... Garibanın süt ve yoğurt satmasını engelleyerek marka sahibi patronların büyümelerini hızlandırmak. Yaylakları ağalara ve patronlara kiralamak. Böylece kırsal kesim şehre göç edecek ve patronlara ucuz iş gücü olacak. Patronlar da iflas ayağına üretimden kaçmayacak ve parasını dövize bağlamayıp üretecek.
Peki patron ürettiğini kime satacak? Onu daha düşünmedik!
Fakir fukaradan; yetimden vergi al, üretim yapması için zengine, patrona hibe ver...
" Ağlayanın malı gülene hayretmez"
Madem zaruretten bunu yaptın, o zaman üretilen malın kârına milleti de ortak et. Üretimin maliyetini, zararını millete fatura edeceksin ama kârını patrona devredeceksin.
Çin yuan ın değerini düşük tutmaya çalışıyor. Japonya yıllarca yen in değerini düşük tutmaya çalıştı. Demek ki üretim yapan ülke için doların değeri mümkün mertebe yüksek olmalı ki, dolarI olan Çin japon malı ucuz diye tercih edebilsin.
Sen ekmeği ülkende 10 kuruşa satabil, kimse rahatsız olmaz dolardan yurodan ama o ekmek için buğday ithal ediyorsan geçmiş olsun.
Satacak neyin var para eden? 1 askerin, 1 de toprakların.