Erdoğan yeniden seçilirse hükümet tüm banka hesaplarını dondurur, başlangıç olarak 90 günlüğüne. Yalnızca az miktarda nakdin haftalık bazda çekilmesine izin verilir. Bu miktar ilk başta atıyorum 250 lira olur. Fakat bu paranın ancak tl hesaplarından çekilmesine izin verilir. Dolarlarını tlye çevirmeye razı olmadıkları sürece kimse dolar hesabından para çekemez. Bunu da kimse istemeZ. Mudiler inek gibi bir ağıla tıkılırlar, gidecek hiçbir yerleri olmaz. Nihayet devaluasyon yürürlüğe sokulur ve bir tl sallıyorum bir dolar ederken çok geçmeden dört tl bir dolar etmeye başlar. Bu, tasarruflarını dolara yatırmaları gerektiğini düşünenleri haklı çıkarmalıydı. Fakat öyle olmaz, çünkü hükümet tüm dolar hesaplarını zorla tl'ye çevirir; ne var ki, eski bire bir döviz kuru üzerinden. 1.000 dolar tasarrufu olan birinin bir anda yalnızca 250 doları olur. Hükümet halkın tasarruflarını kamulaştırır.
+dolar 3 tl olmaz manüplasyon
-e oldu
+ama 4 olmaz
-e oldu
+5 kesin olmaz ama
-e o da oldu
+6 olsun var ya bişey bilmiyorum
-yine oldu
+bak 7 olsun silksinler beni
-senin *ötün kaşınıyo kanka.
birilerinin cumhurbaşkanının sözüne uyup elinde olan doları satması ile gerçekleşen durum.
evet, dolara yatırım yapan yayan kaldı.
örn: yıl 2016 aralık ayı sonu, başbakan binali yıldırım ve Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında değer kaybı devam ederken Dolar/TL kuru 3,59 seviyesini aşarak rekor tazeliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise halka 'Dolarlarınızı bozdurun, altına, Türk Lirası'na çevirin' çağrısı yaptı.
sonuç olarak elinde dolar olan, kıyıda köşede 3-5 kuruşu olan ve ne olur olmaz diyerek veya kefen param diyen parasını dolarda tutan gariban doları bozdurdu.
çare oldu mu?
hayır!
devlet milyarlarca dolarlık ihale yapıp, örn: geçilmeyen köprü, gidilmeyen yol, uçulmayan havaalanı, yatılmayan hastahane için ödeme garantisini dolar bazında hesap ederek-ödeyerek vatandaşın elinde olan ve ekonominin piyasanın can simidi olan doları bozdurup geçici rahatlama sağlamak uğruna vatandaşın cebinde doları gereksiz yere harcattı.
şimdi altını bozdurun, yastık altında altının ekonomiye kazandırılması diyen 3-5 kişi var.
bu ekonomik sistemde (sistemsizliğinde) bu toplum için, halkın satınalma gücü ve piyasa için intihar olur. tıpkı daha önce iki defa yaptığımız vatandaşın doları bozdurup merkez bankasının elinde olan likitide ile piyasaya müdahale etmesiyle geçici olarak doları saabit tuttuğumuz gibi (sadece yükselmesini önledik) şu an da doları 7 lirada altını da 400 lirada tutmaktan başka işe yaramaz.
sonra...
sonrası, ne merkez bankasında ne de vatandaşta kötü günler için ayırmış olduğu ne altını ne de doları kalmaz, zaten dolar vatandaşın elinde pek yok.
varsa bile ucuz faiz ile alınan tl kredisini dolara çevirenlerde var, bu da fazla bir mebla değil ki bankaların açık pozisyonunu bile karşılamaz.
"dolara yatırım yapan yaya kalır" dediler.
dolar şu an 3.95 oldu.
şimdi gel de sövme bunlara.
vatandaşa "dolara yatırım yapmayın" diyorlar, kendiler harıl harıl dolar toplayıp servetlerine servet katıyorlar.
tabi biz hep uyardık bu konularda.
bakın son zamanlarda devlet vatandaştan altın topluyor.
bu altınlarını yastıktan çıkarıp ziraat'e götürenlerin başına gelecekler var.
(bkz: para bitti altınları ziraat bankasına getirin)
bu yandaş medya aynı dolarda olduğu gibi altın toplama olayında da böyle manşetler attı.
bunlar savaş suçlusu gibi yargılanmalı...
--spoiler--
CHP’li Öztrak, Erdoğan’ın ‘Dolara yatırım yapan yaya kalır’ dediği günden, bugüne kadar TL’nin yüzde 24 değer kaybettiğini söyledi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz mart ayında, kurda yaşanan dalgalanmaya dikkat çekti ve yatırımcıyı dolara yönelmemeleri konusunda uyardı.
Erdoğan, “Dolara yatırım yapanlar yaya kalır. Faiz lobisinin malum bir çalışması var. Şunu açık ve net söyleyeyim: Özellikle faiz lobisi veya dolara aşırı derecede yatırım yapanlar, yaya kalabilirler” demişti.
Erdoğan'ın bu açıklamayı yaptığı günlerde dolar 2.64 TL'ye kadar yükselmişti. Yaklaşık sekiz ay sonra ise dolar zirveyi gördü. 15 Kasım tarihinde 1 dolar, 3.28 TL oldu. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Sarayın ‘Dolara yatırım yapan yaya kalır' dediği günden, bugüne kadar Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 24 değer yitirdi” dedi.
EN FAZLA DÜŞEN PARA
Erdoğan'ın “400 milletvekili verin bu iş huzur içinde çözülsün” dediği 7 Mart 2015 tarihinde ise 1 dolar, 2.62 TL'ydi. Mart 2015'ten 15 Kasım 2016'ya kadar Türk Lirası, dolara karşı yüzde 25.5 değer yitirdi.
CHP'li Öztrak ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not indiriminden bu yana Türk Lirası'nın benzer para birimleri arasında en çok değer kaybeden olduğunu açıkladı. Öztrak, “Moody's'in not indiriminden bu yana TL dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetti” açıklamasında bulundu.
ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU 207.5 MILYAR DOLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2016 yılı Eylül ayı ‘Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu Verileri'ni açıkladı. Buna göre; Eylül sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2015 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 12.2 milyar dolar artarak 207.5 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 3.7 milyar dolar azalarak 16.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 207.5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58.5'inin dolar, yüzde 34.5'inin Euro, yüzde 4.9'unun Türk Lirası ve yüzde 2.1'inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 16.8 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun da yüzde 45'inin dolar, yüzde 33.8'inin Euro, yüzde 20.8'inin Türk Lirası ve yüzde 0.4'ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.
--spoiler--